Vroege Vogels
theme-icon
Klimaatverandering

Ecomare op Texel vangt onderkoeld zeepaardje op

  •  
30-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1187 keer bekeken
  •  
Zeepaardje Ecomare

Een van de kortsnuitzeepaardjes die zijn opgevangen in Ecomare

© Ecomare

Natuurmuseum Ecomare op Texel vangt sinds zondag een onderkoeld zeepaardje op. De temperatuur van het zeewater is volgens Ecomare op dit moment te laag voor zeepaardjes. Het zeepaardje, dat levend op het strand werd gevonden, wacht in het Zeeaquarium van het zeehondencentrum tot de watertemperatuur weer is gestegen.

Opwarming

Ecomare en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam hebben een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes. Het gebeurt de laatste paar jaar vaker dat er nog levende zeepaardjes op het strand worden gevonden. Eigenlijk leven de vissen in dieper en warmer water, maar mogelijk door opwarming van de zee worden de dieren nu vaker voor de Nederlandse kust gezien, aldus Natuurmonumenten. Ze duiken vooral op in de Oosterschelde en de Waddenzee.

Kortsnuitzeepaardje

In Nederland leven twee soorten zeepaardjes, van wie het kortsnuitzeepaardje veruit de meest voorkomende soort is. In Ecomare verblijft ook een kortsnuitzeepaardje. De visjes houden zich met hun staart vast aan zeegras. Maar bij harde wind raken ze op drift. Als ze dan in water van minder van 9 graden Celsius terechtkomen raken ze onderkoeld. Ecomare verwacht dat het opgevangen zeepaardje half mei weer terug kan naar zee.

Steeds vaker worden er aan de kust kortsnuitzeepaardjes gevonden. Begin 2021 waren dat er op Texel meer dan dertig. Voor Vroege Vogels Radio is op bezoek geweest bij Ecomare om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Brigitta L.
Brigitta L. 1 feb. 2023 - 11:04

Fijn dat dit kan, en ook mooi dat ze dan straks hun vrijheid weer kunnen krijgen, als kind kan ik mij herinneren dat ik zwemmend aan de wad kant van Schiermonnikoog bij de pier, daar toch ook zeepaardjes heb gezien! Voor mij was het toen een 'normaal' onderdeel van de zee. Ze waren ook niet in nood toen in ieder geval. Maar bestaan er geen echte Nederlandse zeepaardjes meer of niet dan??