Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Ecologische schade door leidingbreuk Berkel'

13 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
dode vis_ljmvanmierlo

© Foto: ljmvanmierlo

Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat de breuk in een persleiding naar de Berkel bij Lochem omvangrijke ecologische schade heeft opgeleverd. Als de persleiding donderdag is hersteld, gaat het schap direct aan de slag om vast te stellen hoeveel schade er is, aldus een woordvoerster dinsdag.

Veel vissen dood

Door de breuk in de persleiding stroomde vorige week afvalwater van zuivelfabriek FrieslandCampina het riviertje in. Dat veroorzaakte zuurstofgebrek in het water, waardoor vele duizenden vissen het loodje hebben gelegd . Maar het eiwitrijke water heeft naar verwachting ook de bodem en de oevers van de Berkel aangetast. De omgeving van de Berkel geldt als een bijzonder natuurgebied, waarin onder meer ijsvogels voorkomen.

Kosten

Het schap heeft het meest vervuilde stuk van het riviertje met stuwen afgesloten en leidt afvalwater van de zuivelfabriek tijdelijk naar een opvangdepot van Rijkswaterstaat. Het is ook nog niet duidelijk hoe dat vervuilde water straks wordt afgevoerd. Pas als alle schade bekend is, valt te zeggen hoeveel de persleidingbreuk gaat kosten.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.