Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden vissen dood door vervuild water in de Berkel

  •  
09-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
dode vis_ljmvanmierlo

© Foto: ljmvanmierlo

Elk uur stroomt er 400.000 liter vervuild water in de Berkel. Het Waterschap Rijn & IJssel heeft dit bevestigd tegenover Omroep Gelderland. In het vervuilde water zitten veel eiwitten. Dit zorgt voor minder zuurstof in het water waardoor duizenden vissen in de Berkel sterven.
Het vervuilde water (industrieel restwater) stroomt al sinds maandag uit een gebroken persleiding in Lochem, vlakbij de Berkel en het Twentekanaal. Het Waterschap probeert het restwater zoveel mogelijk te isoleren en om te leiden. Water wordt overgepompt vanuit het stuwpand Hoge Weide naar een reservoir van Rijkswaterstaat, maar toch is er water in de Berkel terechtgekomen.

Veel vissen dood

Er zijn al duizenden dode vissen en vissen in nood gevonden. Veel vissen die het niet gered hebben, zijn al opgeruimd. Ook zijn er vissen gevangen en overgezet naar het bovenstroomse deel van de Berkel.

Wat is het voor vervuild water?

Het restwater dat in de Berkel is terechtgekomen, is melkspoelwater met daarin verschillende eiwitten en wat reinigingsmiddelen. Het is afkomstig van een zuivelfabriek. Dit restwater ziet er troebel, grijzig van kleur uit en het kan volgens het waterschap licht stinken.
Een woordvoerder van Waterschap Rijn & IJssel vertelde aan Omroep Gelderland dat er druk wordt overlegd om het lek te dichten. “Dat is op dit moment gewoon nog niet mogelijk. We moeten straks ook nog gaan graven naar de leiding want die ligt nog onder de grond”. Wel doet het waterschap er alles aan om het lek te dichten. “We hebben de stuw afgesloten en we pompen al het water weg naar een apart reservoir.”

Lastige reparatie

Om de leiding te kunnen maken, moet de toevoer worden gestopt. Maar volgens FrieslandCampina kan dit niet zomaar. Een woordvoerder laat weten aan Omroep Gelderland: “Het is ons afval in de leiding van het waterschap dus we zoeken mee naar een oplossing. We moeten doorgaan met de productie want anders komen alle andere productielocaties in gevaar. Ook de koeien stoppen niet met melk produceren, dus de fabriek stopzetten is geen optie.”
Bron: Omroep Gelderland

Meer over:

water, berkel, vervuild
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor