Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zoek de koffieboonspin

25 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
koffieboonspin
Spinnendeskundigen van heel Europa hebben de koffieboonspin gekozen tot Spin van het Jaar 2018. De koffieboonspin behoort tot de familie van de kogelspinnen en is in Nederland algemeen en vaak te vinden op en in gebouwen, op schuttingen en onder boombast. Volwassen exemplaren meten 5-7 mm, het mannetje is wat kleiner en slanker dan het vrouwtje. Ze maken een warrig web met kleefdraden zoals de meest kogelspinnen. Overdag zitten ze meestal verborgen in een spleet of kier en hangen ’s avonds zichtbaar in hun web. De soort is gemakkelijk herkenbaar aan de ronde vorm van het achterlijf wanneer men het vrouwtje van de rugzijde bekijkt. De kleur is zoals een gebrande koffieboon (bruin-zwart) met een witte band langs de voorzijde en een lengteband van witte vlekken.

Waarnemingen

Peter van Helsdingen van de Spinnenwerkgroep van EIS-Nederland / Kenniscentrum Insecten en Overige Ongewervelden verzameld namens Nederland waarnemingen van de koffieboonspin. Waarnemingen van deze soort, liefst met foto, kunnen naar hem worden opgestuurd: peter.vanhelsdingen@naturalis.nl. Hij wil graag weten: plaats en datum van de waarneming, details over de plaats  (in huis, raamkozijn, onder schors etc) en alle verdere gegevens over de biologie die te geven zijn (prooiresten, eicocon, jongen zichtbaar?).

Meer over:

spin

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.