Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoek de koffieboonspin

  •  
25-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
619 keer bekeken
  •  
koffieboonspin
Spinnendeskundigen van heel Europa hebben de koffieboonspin gekozen tot Spin van het Jaar 2018. De koffieboonspin behoort tot de familie van de kogelspinnen en is in Nederland algemeen en vaak te vinden op en in gebouwen, op schuttingen en onder boombast. Volwassen exemplaren meten 5-7 mm, het mannetje is wat kleiner en slanker dan het vrouwtje. Ze maken een warrig web met kleefdraden zoals de meest kogelspinnen. Overdag zitten ze meestal verborgen in een spleet of kier en hangen ’s avonds zichtbaar in hun web. De soort is gemakkelijk herkenbaar aan de ronde vorm van het achterlijf wanneer men het vrouwtje van de rugzijde bekijkt. De kleur is zoals een gebrande koffieboon (bruin-zwart) met een witte band langs de voorzijde en een lengteband van witte vlekken.

Waarnemingen

Peter van Helsdingen van de Spinnenwerkgroep van EIS-Nederland / Kenniscentrum Insecten en Overige Ongewervelden verzameld namens Nederland waarnemingen van de koffieboonspin. Waarnemingen van deze soort, liefst met foto, kunnen naar hem worden opgestuurd: peter.vanhelsdingen@naturalis.nl. Hij wil graag weten: plaats en datum van de waarneming, details over de plaats  (in huis, raamkozijn, onder schors etc) en alle verdere gegevens over de biologie die te geven zijn (prooiresten, eicocon, jongen zichtbaar?).

Meer over:

spin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.