Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dit weekend de meeste 'vallende sterren'

10 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
sterrenkijken_02.jpg
We zitten in een periode met veel vallende sterren en dit worden er naar het weekend toe steeds meer. De Perseïden zijn dan op het hoogtepunt en zeker de moeite waard om buiten eens naar de hemel te turen.

Perseïden

De meteorenzwerm piekt op 9 augustus. Onder ideale omstandigheden zijn er vijfentachtig lichtstreepjes per uur te zien. Helaas zijn de omstandigheden niet perfect, aangezien de maan voor 65% verlicht is. Hierdoor zijn er in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer dertig meteoren per uur te zien. Het is zelfs aan te raden om pas om 23:45 op zondagavond (22 uur na het maximum) te gaan kijken. Dan heb je de meeste kans om het best de vallende sterren te zien, zo'n veertig per uur. Mits het dan niet bewolkt is. Is dit wel het geval dan kun je de avonden, nachten erna alsnog naar buiten gaan. Want er zijn dan nog steeds ongeveer twintig sterren per uur te zien.

Swift-Tuttle

De Perseïden is een jaarlijks verschijnsel. De sterrenregen ontstaat doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. Deze komeet heeft in zijn baan stofdeeltjes achtergelaten die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Daarbij komt energie vrij die wij zien in de vorm van lichtstreepjes. De termen ‘sterrenregen’ of ‘vallende sterren’ zijn dan ook wat misleidend: de Perseïden hebben niks met sterren te maken.

Waar kijken?

Weet je niet precies waar je moet kijken? Het beste advies is om gewoon naar boven te kijken. Dit wordt het zenit genoemd. Na enkele minuten turen zie je plotseling de eerste meteoor. Als het goed is weet je vervolgens waar deze meteoor vandaan kwam. En zoek een donkere plek op. In Nederland zijn bijvoorbeeld de Boschplaat op Terschelling en het Lauwersmeer relatief donkere plekken. Zij dragen als enige in Nederland de titel Dark Sky Park.

Volgend jaar nog beter

Volgend jaar zijn er twee keer zoveel meteoren te zien, omdat de maan dan niet stoort. 13 augustus 2018 wordt dus sowieso een topnacht.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.