Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dier&Recht: ‘verbied paardensport met aangespannen wagen’

24 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Aangespannen-sport---foto-van-Dier&Recht---paard-met-de-lange-hoeven-en-opzetteugel

© Dier&Recht

Stichting Dier&Recht wil dat er een verbod komt op de aangespannen paardensport, waarbij paarden voor een wagen worden gespannen en door een jury beoordeeld worden op hun houding en manier van lopen. Volgens de organisatie kan deze sport alleen worden uitgeoefend met "pijn en dwang".

"Extreem hoog opgeheven knieën en een onnatuurlijk hoge hoofdhouding worden op hardhandige wijze afgedwongen met behulp van omstreden dwangmiddelen", stelt Dier&Recht. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van een controversiële opzetteugel om het paardenhoofd pijnlijk omhoog te trekken aan de mondhoeken. "De paarden krijgen vaak twee bitten in, hebben een ketting om hun kin en een strakke neusriem snoert hun mond dicht", aldus de organisatie.

Paarden functioneren beperkt 

Daarbij worden de dieren volgens de dierenrechtenorganisatie ernstig beperkt in hun functioneren door het vastbinden van de tong, het dichtsnoeren van de neus, gebruik van oogkleppen, staartbeugel en door het te kort afscheren van de voor het paard zeer belangrijke tastharen.

"Pogingen vanuit de paardensector om de sport diervriendelijker te maken, lopen steevast stuk op onwil bij de verenigingen", aldus Dier&Recht. De organisatie is een petitie gestart om een eind te maken aan de wrede praktijken.

Bron: ANP


Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.