Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dier&Recht pleit voor verbod op pijnlijke bitten in paardensport

27 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
paardensport

Paardensport

© Dier&Recht

Het gebruik van bitten in de paardensport leidt tot onnodig veel pijn en stress. Tijdens wedstrijden, zoals het grote Jumping Amsterdam, zijn pijnsignalen duidelijk zichtbaar. Via het bit in de mond oefenen ruiters grote kracht uit. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de wedstrijdpaarden littekens of verwondingen in de mond heeft. Er zijn goede alternatieven zoals een hoofdstel zonder bit. Dier&Recht pleit daarom voor een verbod.

Pijnlijke bit

Een bit veroorzaakt verwondingen in de mond van het paard, soms tot bloedens toe. Kiezen die in de weg zitten worden getrokken of afgevijld, zodat het bit beter in de mond past. Oplettende kijkers kunnen aan het gedrag zien dat het paard last heeft van het bit. Zo tonen paarden pijn door hun mond te openen, het hoofd te schudden, de neus op te trekken, te verstarren of met de ogen te draaien.

Regels voor bitten, zwepen en sporen

Het gebruik van bitten maar ook andere dwangmiddelen als zwepen en sporen is niet aan wettelijke regels gebonden. Tijdens trainingen heerst er complete wetteloosheid en ook tijdens wedstrijden wordt er onvoldoende rekening gehouden met de pijnsignalen van de paarden. Zeer pijnlijke bitten met hefboomwerking en kinkettingen zijn de standaard.

Diervriendelijk alternatief

gebruikt is een diervriendelijk alternatief en kan zowel in de sport als door onervaren ruiters worden gebruikt. Sarah Pesie van Dier&Recht: “Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat paarden ernstig lijden onder bitten. Het wordt tijd dat de overheid en de ruiters hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan dit onnodige paardenleed. Ruiters moeten leren hoe ze de pijn herkennen en vooral ook om daar gehoor aan te geven.”

Dier&Recht is een petitie gestart om het verbod bij de minister onder de aandacht te brengen.
Lees meer in het rapport van Dier&Recht.

Bron: Dier&Recht
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.