Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De wonderlijke reis van de wolf

19 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Wolf

© Bron: Pixabay

Een tweejarige Duitse wolvin heeft afgelopen maand ongezien door Nederland gezworven. Dit is ontdekt omdat het wijfje, Naya genaamd, een zender heeft. De wolvin wandelde op 18 december de grens over. Via onder meer de Nationale Parken de Sallandse Heuvelrug, de Maasduinen en de Groote Peel trok ze van Noord- naar Zuid-Nederland en overwon allerlei lastige barrières zoals rivieren en snelwegen. Begin januari stak de wolvin de grens over naar België. Daar is ze officieel de eerste wolf in honderd jaar.

Spoorzoeken

Onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research heeft de route van de Duitse wolvin in Nederland de afgelopen weken onderzocht. Op verschillende plekken vond hij interessante sporen. Zo ontdekte hij dat Naya natuurlijke prooien heeft gegeten, zoals reeën en waarschijnlijk ook haasachtigen. Verder wordt onderzocht of de wolf ook schapen heeft gedood.
Naya is oorspronkelijk afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland.
Kaart wolvin Naya

© Kaart: Google Maps

Bron gegevens: Wageningen Environmental Research. Kaart: Google Maps
Lees meer over de route van de wolvin in het nieuwsbericht

Tags:

wolf
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.