Vroege Vogels

De tureluurs van Wim Tijsen

  •    •  
28-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
De nesten van de tureluurs zitten veilig verscholen in graspollen en de kuikens zijn nog ontzettend klein. Daarom zoekt Wim Tijsen op gehoor terwijl hij voorzichtig door het weiland beweegt. Wij gaan een dagje met hem mee op zoek naar de pasgeboren tureluurkuikens om ze te ringen.

Ringonderzoek helpt de tureluur

Wim Tijsen is coördinator weidevogelbeschermers van Landschap Noord-Holland en ringt al 25 jaar tureluurs als hobby. Op Wieringen nestelen tureluurs in een klein gebiedje en hij kent dan ook de meeste van die ‘tuutjes’. Dankzij het ringonderzoek kan nu rekening worden gehouden met het wel en wee van weidevogels. We weten nu dat later maaien en een kruidenrijke omgeving een goede biotoop is voor de kuikens om in op te groeien. Advies uit dit onderzoek wordt ook toegepast in het agrarisch beleid. En dat is maar goed ook, anders raken we volgens Wim onze weidevogels binnen nu en twintig jaar kwijt.

De Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil

Op Wieringen zat ook de langstlevende tureluur in Wim’s onderzoek: Ouwe Bil. Hij werd bijna twintig jaar oud en was vernoemd naar onderzoeker Cees Bil. Tureluurs zijn nogal trouw, dus bleef Ouwe Bil jarenlang bij zijn vrouwtje 'C06'. Na Bil's dood was zij de Weduwe van ouwe Bil en toen zij -ook al vrij oud- nog een dochter kreeg, werd dat de 'Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil'. Een bijzondere tureluur die niet zoals bijna al haar soortgenoten in Zuid-Europa overwintert, maar in Engeland. Vroege Vogels radio heeft dit verhaal een tijd gevolgd en we spraken Wim afgelopen zondag in onze uitzending. De dochter lijkt namelijk plots verdwenen.

Vroege Vogels ontdekt Wieringen, vrijdag 29 mei 2020 om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

tureluur, wieringen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.