Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wel en wee van de tureluurs

22 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
C73-Balgzandpolder

De dochter van de weduwe van Ouwe Bil in de Balgzandpolder

© Kees Venneker

In 2017 volgde Vroege Vogels in een paar afleveringen het leven van tureluur C73, oftewel de Dochter van de weduwe van ouwe Bil. Vijftien jaar geleden werd zij door Wim Tijsen geringd en sindsdien weten we precies wat ze heeft gaan, met wie en waarom. Helaas is zij sinds augustus vorig jaar niet meer gezien... wat is er gebeurd?

GTST

AL meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen van Landschap Noord Holland het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij daar op Facebook verslag van onder de titel GTST Tuutjes. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord...hij maakt het allemaal mee want de meesten heeft hij zelf geringd.

De dochter van de weduwe van ouwe Bil

Dankzij deze ringgegevens kan hij precies zien hoe de stamboom van de tureluurs in elkaar zit. De Dochter bleek een slimme tante, want zij ging niet naar Portugal of Afrika om te overwinteren maar naar Engeland. Daarom was zij altijd als eerste terug in de polder bij Den Oever en kon ze het beste plekje uitzoeken om te broeden. En als haar partner nog niet gearriveerd was dan had hij het nakijken. Omdat zij zo vaak gezien werd (en dankzij alle publiciteit) werd de Dochter een beroemdheid.

Meer over:

tureluur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar