Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstenaarsduo onthult échte kleur van plant

  •  
10-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Plantenkunst

Residuen van Amsterdamse planten

© Arja Hop & Peter Svenson

De kleur van de bladeren, van de bloemen en van de stengels hoeft niet de echte kleur van een plant te zijn. Want die echte kleur, het plantenextract, die kun je pas na een heel procédé ontdekken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vond het kunstenaarsechtpaar Arja Hop en Peter Svenson uit. Ze nemen monsters van  planten en vervolgens onttrekken ze hier op traditionele manier (het koken van de plant)  sappen aan.

Samen ontwikkelden ze een geheel eigen methode om de plantenresiduen direct om te zetten in analoge fotografische afdrukken: een foto van het plantensap. Met als resultaat een felrode foto van het plantensap van de zuring en de olijfgroene kleur van de paardenbloem.
heelblaadjes_Barky

Residu van heelblaadjes

© Arja Hop & Peter Svenson - Fotograaf plant: Barky

canadese_populier_PietHarte

Residu van de Canadese populier

© Arja Hop & Peter Svenson - Fotograaf plant: PietHarte

Ridderzuring_armada-

Residu van ridderzuring

© Arja Hop & Peter Svenson - Fotograaf plant: armada

Stokrozen_Jeanet1

Residu van stokrozen

© Arja Hop & Peter Svenson - Fotograaf plant: Jeanet1

273 kleuren

Voor hun laatste tentoonstelling maakten zij de serie Residue Amsterdam. Hop en Svenson concentreerde zich op wilde planten die spontaan groeien in bermen langs wegen, langs grachten en in verlaten hoekjes in de hoofdstad. Het levert een spectaculaire matrix op met 273 fotografische kleurvlakken: kleurstoffen van de wilde Amsterdamse flora vastgelegd in prachtige afdrukken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.