Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De goudhaan vereist goede oren | Vogelzangcursus #7

  •    •  
14-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3048 keer bekeken
  •  
goudhaan_5fc9d27bda1df_large

Goudhaan. Bij deze soort ontbreekt die zwarte oogstreep. Ook heeft de goudhaan minder felle kleuren dan de vuurgoudhaan.

© kasteelheertje

Deze week gaan we in onze cursus vogelzang op zoek naar Europa's kleinste vogel: de goudhaan. In het bos bij Renkum leggen vogelzangexperts Henk Meeuwsen en Dick de Vos ons uit hoe het geluid herkent.

Naaldbos

'Het geluid van de goudhaan is heel hoog en dun' zegt de Vos. Dat is bij naaldboomsoorten gewoon, omdat naaldjes het hoge geluid beter geleiden. In de loofbossen heb je bijvoorbeeld de merel, die een stuk lager zingt, wat de bladeren van loofbomen beter kunnen hebben. Net nadeel van zo'n hoog geluid is dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om het goudhaantje te horen. Dat geldt voor de Vos zeker, mannen van 60+ hebben vaak moeite met deze soort. 'Jonge vrouwen, pubermeisjes van rond de 16, hebben eigenlijk het beste gehoor. Dus eigenlijk moet je om het goudhaantje te horen je dochter, nichtje of vriendin meenemen. Of je bent zelf een jonge vrouw, dan heb je geluk' zegt hij.

Benieuwd hoe de vogelzangexperts te werk gaan? Bekijk het filmpje!

Metrum

Het goudhaantje zingt een ritme dat lijkt op het metrum dat de oude grieken gebruikten in hun dichtregels. "Tu-du-du-du tu-tu-tu tu-du-du" doet Meeuwsen het vogeltje na. "Het is een golvend zangetje met een krulletje aan het eind." Dat is echt anders dan de vuurgoudhaan, waar je hem mee zou kunnen verwarren. Die zingt op gelijke toonhoogte, begint wat langzamer en gaat dan versnellen. "Dat is echt heel anders. "

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.