Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cursus vogelzang: spreeuw

14 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Spreeuw - cursus vogelzang

© Fotograaf: tballe

De spreeuw is waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde zanger van de Nederlandse zangvogels. Het centrale thema in de spreeuwenzang is imitatie. Aan de vogels die hij nadoet, kun je horen waar een spreeuw is opgegroeid.
Hoor je het ‘tjiek’ van de bonte specht, dan zal die spreeuw ook wel uit het bos komen. Hoor je een scholekster of een grutto in zijn repertoire, dan is het waarschijnlijk een spreeuw van het boerenland.  En toch zitten er ook altijd nog wel ‘typische spreeuw-elementen’ in de zang. Gelukkig wel!

Langssuizende kogel

Een vast onderdeel van de spreeuwenzang is, wat Dick de Vos noemt: de langssuizende kogel. 'Pieeeeeuw ...' Het heeft wel wat weg van een gillende keukenmeid. Om dan vervolgens weer flink te gaan imiteren.

Kenmerken van de spreeuwenzang:

  • Rijk en warm geluid
  • Soms klinkt het als gebrabbel
  • Soms een langgerekte ‘Pieeeeeuw’ klinkt als een langsrazende kogel of gillende keukenmeid
  • Veel imitaties
  • Zang kan minutenlang duren

Metaalglans

De spreeuw is niet alleen een ondergewaardeerde zanger, het is ook nog eens een prachtige vogel om te zien. In zijn 'saaie zwarte verenpak', zitten heel veel metaalachtig glanzende kleurschakeringen; van groen tot diep paars. In de winter, na de najaarsrui, heeft de spreeuw nog mooie witte puntjes aan de veren, die in de loop van het seizoen weer afslijten.

Mozart

De spreeuw is niet alleen een meesterlijk imitator, hij diende zelf ook ter inspiratie van niet de minste van onze componisten! In zijn boek De Spreeuw (uitgeverij Atlas Contact)  beschrijft Koos Dijksterhuis hoe Mozart zijn compositie 'Een musikalischer Spass' waarschijnlijk maakte door het liedje van zijn 'huisspreeuw' op notenschrift te zetten.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.