Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

25ste jaarlijkse Cicaden bijeenkomst

19 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cicaden.jpg

© Fotograaf: TheoTerwiel

Voor de eerst keer vond de Centraal-Europese cicaden-bijeenkomst plaats in Nederland. Daarnaast was het ook nog een jubileum omdat het de 25ste bijeenkomst was.

25ste cicaden-meeting

Al 25 jaar komen verschillende experts op het gebied van cicaden samen om kennis uit te wisselen, te luisteren naar lezingen en uiteraard op veldonderzoek te gaan. De laatste jaren is een toenemende belangstelling voor cicaden omdat de soortenlijst in Nederland groeit. Maar er is ook veel onbekend over cicaden die vaak, geheel onterecht, verward worden met krekels. En dit beeld willen deze onderzoekers natuurlijk graag veranderen.
Cicadenbijeenkomst

© Kees den Bieman en Roel van Klink onderzoeken hun netten op cicaden. Foto: Jesper Buursink

Nieuwe natuur

In de eerste plaats wordt tijdens de bijeenkomst veldwerk gedaan in de door mensen aangelegde natuurgebieden in Nederland. Wat is de toestand van de cicaden in deze gebieden? Experts zeggen dat bij een gemiddeld begrazings-beleid, zoals in natuurgebied de Millingerwaard door runderen en paarden bijvoorbeeld, de cicaden populaties zeer goed gedijen. De waardplanten van de cicaden worden niet overwoekerd maar moeten ook niet worden opgegeten door de grazers. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar