Vroege Vogels

Bruine rat in Amsterdam

  •  
12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
VV_NAJAAR_2017_AFL4_DDV_frame_33770
Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe en studeerden beiden biologie. De tweelingbroers trokken van jongs af aan samen de weilanden in om vogels te kijken of in sloten te peuren.
In twaalf afleveringen laten de Rotterdamse tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in de stad Amsterdam, en deze week is de bruine rat aan de beurt. Voor elke Amsterdammer is er minimaal één rat.

Bruine rat in de stad

De bruine rat is vanuit verre oorden naar de hoofdstad gekomen. Vanaf schepen in de haven kwamen de bruine en de zwarte rat de stad binnen. De bruine rat wordt ongeveer dertig centimeter en weegt ongeveer een halve kilo. 
De ratten komen af op rondslingerend voedsel. Brood voor de eendjes wordt bijvoorbeeld uiteindelijk vaak opgegeten door de rat. Ratten zijn niet populair omdat ze zich overal doorheen knagen en zo veel overlast veroorzaken. Maar de komst van de bruine rat heeft ook positieve kanten. Hij eet bijvoorbeeld de opgehoopte vetresten weg in het riool, en zorgt er zo voor dat de buizen niet dicht slibben.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.