Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boer wil best verduurzamen, maar heeft hulp nodig

  •    •  
09-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2911 keer bekeken
  •  
olivier schutzelaars CROP

Bufferboer Olivier Schutzelaars van Boer'n Buffel

© Gert Elbertsen

De kabinetsformatie is geklapt, snelwegen worden met trekkers geblokkeerd, de Europese Commissie trekt het voorstel tot halveren van pesticiden in: de landbouwtransitie lijkt volledig op z’n gat te liggen. Toch zijn er ook boeren die willen veranderen én die dat lukt mede dankzij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw. Verslaggever Gert Elbertsen bezoekt twee boerderijen die bewijzen dat verduurzaming ook in deze onzekere tijden mogelijk is.

Bank durfde verduurzaming niet aan

“Wij wilden van een intensief naar een extensief melkveebedrijf, maar de bank durfde dat niet aan” vertelt Christian Klein Koerkamp. Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw -een potje geld van het rijk waaruit tegen gunstige voorwaarden leningen aan boeren worden verstrekt- bleek de uitkomst. Dankzij het fonds konden Christian en zijn vrouw Sanne de stap maken naar een biologisch bedrijf. Inmiddels runnen ze samen de stadsboerderij Heerlijkheid Linde in Schalkhaar.

stal CROP

Stal van biologische stadsboerderij Heerlijkheid Linde te Schalkhaar

© Gert Elbertsen

Dankzij het fonds kon ook de waterbuffelboerderij Boer’n Buffel Keizersrande verduurzamen: “We hoeven nu minder fossiele brandstoffen te gebruiken en konden waterbuffels aanschaffen”, legt buffelboer Olivier Schutzelaars uit. De waterbuffels leveren melk en vlees, maar helpen ook bij het openhouden van de uiterwaarden bij Deventer. Dit komt de waterveiligheid én de biodiversiteit ten goede.

Strenge criteria

Van de tweehonderd boeren die het fonds inmiddels hebben aangevraagd is tweederde gehonoreerd. “Er zijn allerlei criteria op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, stikstof, biodiversiteit, dierenwelzijn enzovoort waar een expertteam naar kijkt voordat een aanvraag wordt goedgekeurd” vertelt Louise Vet, onderdeel van die beoordelingscommissie.

christian en sanne klein koerkamp, rob van eijck, louise vet CROP

v.l.n.r boer en boerin Christian en Sanne Klein Koerkamp, fondsenmanager IDL Rob van Eijck en Louise Vet van beoordelingscommissie IDL

© Gert Elbertsen

Nog een lange weg te gaan

Alhoewel het fonds een duw de goede richting in is, is het niet voldoende om de landbouw in Nederland volledig te kunnen verduurzamen. “Het is nog steeds zo dat wij te weinig krijgen voor onze producten. Het systeem is nog niet klaar voor deze verandering” ziet Christian. Waar hij en zijn collega’s behoefte aan hebben is zekerheid voor de lange termijn: “We willen graag veranderen, maar er moet een verdienmodel zijn.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.