Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bladpootwants: exotische wants veel gezien

22 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
bladpootwants

© bladpootwants, Foto: meerti

Veel mensen hebben hem de afgelopen weken gezien: deze exotische wants. Maar welke soort is het en waar komt deze enorme wants vandaan?
Dit bruine insect is de bladpootwants. In 2007 werd er voor het eerst een gezien in Nederland. Ze komen hier namelijk niet vandaan. Oorspronkelijk leven ze in Noord-Amerika. Op onbekende wijze is de soort in 1999 voor het eerst in Italië terecht gekomen waarna de soort zich snel verspreidde over de rest van Europa.
bladpootwants

© bladpootwants, Foto: euroblinkie

Bladpootwants slaat vleugels uit, fotograaf: euroblinki e
Voor Nederlandse begrippen is de wants vrij groot met een lengte van twee centimeter. De afgeplatte achterschenen vallen ook goed op. Daar komt de naam bladpootwants vandaan.
De bladpootwants leeft normaal op dennen, sparren en allerlei soorten sierconiferen, maar heeft in de herfst de neiging om ook huizen in te trekken. Vandaar dat de soort nu veel wordt waargenomen.

Dodelijk?

In 2016 gingen er verhalen de ronde dat deze wants de dodelijke ziekte van Chagas kan overbrengen. Maar dit klopt niet. Vincent Kalkman van EIS-Nederland vertelt dat dit komt doordat de wants erg lijkt op de kissing bug die wel de ziekte kan overbrengen. Maar deze soort is nog nooit in Nederland waargenomen.
bladpootwants.jpg

© Ongevaarlijke bladpootwants. Fotograaf: ekster

Ongevaarlijke bladpootwants, Fotograaf: ekster

Meer over:

bladpootwants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

rinekeverhoeven
rinekeverhoeven9 jan 2019 - 15:22

Ik vind het mooie beestjes. Wantsen determineren is een hobby van me. Als ik er eentje binnen tegenkom laat ik hem rustig zitten, ze komen binnen vanwege de kou, dus.. In het land van herkomst, noord Amerika kunnen ze een ware plaag veroorzaken. Ik denk dat het filmpje waar JterHaar het over heeft daar opgenomen is. 

JterHaar
JterHaar23 okt 2018 - 11:01

Een week geleden, 16 oktober, zag ik er een in de Zuiderwind lelie zitten en vroeg me af wat dit nou voor insect was. Meteen daarna zag ik een filmpje op Instagram van een of andere nieuwssite, waarin je een man zag die er honderden in huis had rondvliegen. Gelukkig is het bij mij tot nu toe bij één exemplaar buiten gebleven...... tot nu toe, en dat wil ik graag zo houden   ;-)

pejomaba
pejomaba22 okt 2018 - 23:17

Op 18 oktober liep er een onhandig in de logeerkamer rond te stappen. Ik heb hem het raam uitgegooid, waar hij door een ekster werd opgemerkt en opgepeuzeld. Dit was de derde die ik zag. De eerste twee vorig jaar, ik hoop niet dat er nog meer binnenkomen, ik ben niet zo dol op dit soort beesten, al ziet hij er op de foto wel heel mooi uit.

sneel7
sneel722 okt 2018 - 15:03

Vorig jaar zat er één binnen in mijn badkamer; daar heb ik in het forum nog een vraag over gesteld. Dit jaar proberen ze al weken één voor één binnen te komen. Ik zet ze er één voor één weer uit (zeker al 15 exemplaren) met behulp van een omgekeerd glas en een vel papier eronder. Buiten vliegen ze meteen weg. Boomrijk gebied!