Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dodelijke wants in Nederland?

  •  
29-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1304 keer bekeken
  •  
bladpootwants.jpg

© Ongevaarlijke bladpootwants. Fotograaf: ekster

De laatste tijd doet er op Facebook en verschillende andere websites een verontrustend verhaal de ronde:
"Er is een dodelijke wants in Nederland opgedoken. Terwijl je slaapt gaat de kissing bug op je gezicht zitten, steekt en kan zo de dodelijke ziekte van Chagas overbrengen. Als je deze wants tegenkomt, moet je hem meteen dood maken."
Maar klopt het ook?
Volgens Vincent Kalkman van EIS-Nederland , het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden, hoeven we ons geen zorgen te maken. Kalkman: ‘Wij hebben nog nooit vast kunnen stellen dat de kissing bug in Nederland voorkomt. Wel is er een toename van mensen met de ziekte van Chagas. Maar dat komt waarschijnlijk omdat mensen vaker reizen, waaronder naar Zuid-Amerika waar de kissing bug wel voorkomt.’

Exotische wants

Waar komt dit verhaal dan vandaan? Kalkman denkt dat het te maken heeft met een andere exotische wants, de bladpootwants, die pas sinds 2007 in ons land voorkomt. De bladpootwants komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Vanuit Noord-Amerika is ze op onbekende wijze versleept naar Italië, waar ze in 1999 voor het eerst werd gesignaleerd. Van daaruit heeft ze zich in korte tijd verspreid over een groot deel van Europa.
De bladpootwants toont een duidelijke gelijkenis met de kissing bug , wat wellicht verklaart hoe het verhaal is ontstaan. ‘De keren dat bij ons een kissing bug werd gemeld, bleek het om een bladpootwants te gaan’, aldus Kalkman. De bladpootwants leeft normaal op dennen, sparren en allerlei soorten sierconiferen, maar heeft in de herfst de neiging om ook huizen in te trekken. Gelukkig is de bladpootwants niet gevaarlijk voor mensen.

Wants op redactie

Ook op onze redactie kwamen we een bladpootwants tegen die naar binnen probeerde te komen.
Bladpootwants op de redactie

© Bladpootwants op de redactie. Fotograaf: Remco Out.

Meer over:

bladpootwants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.