Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bioboer, groene zorg en alle overige onderwerpen

  •    •  
05-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
532 keer bekeken
  •  
medicijnen_pixabay

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 5 februari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
0:11:00 - Leembossen
0:32:00 - Vleermuis uit de spouw
1:10:05 - Bioboer 
2:21:05 - Groene zorg
2:32:00 - Weinigpoten  

Groene zorg: medicijnresten

De komende weken duikt Vroege Vogels in de wereld van de medische zorg. Deze sector is in rap tempo aan het verduurzamen. In de serie ‘groene zorg’ laten wij horen op welke manier dat gebeurt. Van de Caring Doctors tot de CO2 assistenten. De eerste aflevering gaat over een nieuwe studie naar effecten van bepaalde medicijnen (o.a. antidepressiva) op het waterleven. Ook presenteren we een nieuwe manier om medicijnresten uit het afvalwater te halen.

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7 procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. De productie van chemische producten als geneesmiddelen en zeep zorgt voor het grootste deel (40%) van de uitstoot. In november hebben partijen uit de zorgsector nieuwe afspraken gemaakt om de zorg te verduurzamen. De Green Deal 3.0 gaat over medicatie, over circulair werken, maar ook over het terugdringen van de CO2-uitstoot in de sector. Op het gebied van CO2-uitstoot wordt gestreefd naar 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 t.o.v. 2018 en klimaatneutrale zorg in 2050.

IMG_7160

Bioboer

Arie van den Berg is al 25 jaar biologisch melkveehouder in Midden-Delfland. Tevens houdt hij rekening met de weidevogels, onder meer door gefaseerd te maaien. Tot ongeveer half mei zet hij een plasdrasgebied van een halve hectare onder water, met dank aan een pomp op zonne-energie. Daarnaast zet hij het peil op vijftien hectare erg hoog zodat veel greppels vollopen. Binnenkort stop hij als boer en wordt hij opgevolgd door zijn zoon. Al zolang Vroege Vogels bestaat - sinds 1978 - luistert hij elke zondag tijdens het melken. Nu hij zijn klompen in de wilgen hangt komt hij bij ons op bezoek aan het Naardermeer.

Biologisch melkveehouder Arie van den Berg

Biologisch melkveehouder Arie van den Berg met Andrea van Pol

© Vroege Vogels

Weinigpoten

We kennen allemaal de duizendpoot en de miljoenpoot. Maar je hebt ook de ‘weinigpoot’. Onlangs werd, in een tuin in Bodegraven en nog een paar andere plekken, een schild-weinigpoot ontdekt. En dat is een nieuwe soort voor Nederland! Het is de tiende weinigpoot van ons land. Maar wat zijn het eigenlijk? We gingen op pad met bodemdieren-expert Matty Berg van de Vrije Universiteit.

Weinigpoot

Weinigpoot

© Gertjan Kamsteeg

Vleermuis uit de spouw

Wie vóór het isoleren van spouwmuren niet laat controleren of er vleermuizen aanwezig zijn, loopt het risico op het doden of verstoren van deze dieren én op een geldboete. Toch worden die controles maar weinig aangevraagd; uit onwetendheid, maar ook omdat ze vrij prijzig en omslachtig zijn. De provincie Utrecht heeft daarom z’n beleid rondom vergunningen aangepast. 

gewone dwergvleermuis

De gewone dwergvleermuis

© Vincent Douwes

Leembossen

Ze komen maar op een paar plekken in Nederland voor: leembossen. Omdat er een moeilijk doordringbare laag leem in de bodem van deze bossen ligt, blijft de bodem vaak ontzettend nat. En dat zorgt weer voor de komst van bijzondere soorten. Reden genoeg voor Ark Natuurontwikkeling om 800 hectare aan nieuw leembos aan te leggen. Onze verslaggever Pleun Aarts treft een veld vol vrijwilligers.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor