NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duurzame tienerkleding, vistrap, schooltuin, fenolijn en alle overige onderwerpen

18 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Vistrap Doesburg

© Fotograaf Rob Buiter

Is de vistrap bij Doesburg?

Op de plek waar de IJssel een sprong maakt van wel vijf meter - via een sluis en een stuw bij Doesburg - is in februari 2019 een speciale vistrap geopend. Daarmee werd de laatste barrière voor vissen weggenomen om vanuit de IJssel ongehinderd naar Duitsland te kunnen trekken. We praten met de dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel, Hein Pieper over de waarde van deze vistrap voor de ecologie. En vragen aan Matthijs de Vos, ecoloog van het waterschap, wat de belangrijkste resultaten tot nu toe zijn? Hij weet precies welke vissen gebruik hebben gemaakt van de passage.

Dertienjarige Aaliyah Saleh ontwerpt duurzame tienerkleding

Toen ze elf jaar was had ze het al in haar hoofd: er moest een duurzaam modemerk komen voor tieners. Want dat was er nog niet.  De Amsterdamse Aaliyah Saleh werkte er twee jaar hard aan maar deze maand was het zo ver: ze lanceerde haar eigen modemerk DivapowerDP. " Het is me gelukt met de hulp van mensen uit de wereld van de duurzame mode.  Met dit merk wil ik graag jongeren inspireren om duurzaam te kopen, om een eerlijke prijs voor je kleding te betalen. Hopelijk lukt me dat !"
Aaliyah Saleh van Divapowerdp

Aaliyah Saleh

© DivapowerDP

De vergeten schooltuin

Het is 136 jaar geleden dat in Frederiksoord, midden in de toenmalige veenkoloniën in Drenthe, de allereerste tuinbouwschool van Nederland werd gesticht: de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool. De school is er sinds 2004 weg, maar de schooltuin van 4 hectare groot ligt er nog. Een tuin met een grote variatie aan landschapsstijlen en boom- en struiksoorten, een verborgen parel, een vergeten schooltuin. Oud-docent Harry de Coo en oud-leerling Henk-Jan van der Veen vinden dat de tuin in ere moet blijven en de statuts van arboretum zou moeten krijgen. 
Harry de Coo en Henk-Jan van der Veen schooltuin Frederiksoord

Harry de Coo en Henk-Jan van der Veen in de schooltuin van Frederiksoord

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

De aller allerlaatste zwaluwen, overtrekkende kramsvogels en koperwieken, een dagpauwoog op de geraniums en een hele hoop aardsterren. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een bijzondere melding van een Vroege Vogels luisteraar in Tunesië en een waarneming van 6000 rotganzen aan de rand van de Waddenzee.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Gekraagde aardster

Gekraagde aardster

© Fotograaf: Doriene

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.