NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opstapje voor vissen

27 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1 keer bekeken
vispassage_robbuiter

© Fotograaf Rob Buiterr

Op de plek waar de IJssel een sprong maakt van wel vijf meter - via een sluis en een stuw bij Doesburg - is dit weekeinde een speciale vistrap geopend. Daarmee wordt de laatste barrière voor vissen weggenomen om vanuit de IJssel ongehinderd naar Duitsland te kunnen trekken. We praten met de dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel, Hein Pieper en met de ecoloog van het waterschap, Matthijs de Vos, over de waarde van deze vistrap voor de ecologie.

Trekvis gebruiken een vistrap

De vispassage bestaat uit een serie bakken die als traptreden achter elkaar zijn geplaatst. Vissen als winde en voorn kunnen die kleine hoogteverschillen makkelijk overbruggen, waardoor ze van de IJssel naar de Oude IJssel kunnen zwemmen en zo hun paaigebieden kunnen bereiken. In een kelder bij de vispassage is een speciale expositieruimte gemaakt, waar het publiek de vissen kan zien die door de passage zwemmen. Al direct bij de eerste dag dat de passage werd geopend, kon het publiek daar zien dat de bakken vol zaten met baarsjes, voorns, windes en andere trekkende vissen.

Barrières voor vissen

Onze waterwegen zitten barstensvol barrières voor trekkende vissen, van sluizen en stuwen tot gemalen die sushi maken van trekvissen. Met de Europese richtlijnen in de hand, wordt stukje bij beetje gewerkt om die barrières te slechten. Deze vispassage bij Doesburg was een laatste grote hindernis voor vissen die naar het achterland in Duitsland willen trekken. De kosten (5,5 miljoen euro) worden betaald door het rijk en door het Waterschap Rijn en IJssel.
vispassage2_robbuiter

© Fotograaf Rob Buiter

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.