Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bruinkopdiksnavelmees breidt zich uit

  •    •  
17-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30680 keer bekeken
  •  

De bruinkopdiksnavelmees, grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Het is namelijk een exotisch vogeltje dat bijna nergens in Nederland voorkomt, behalve hier bij Weert. Het kleine bruine vogeltje, dat lijkt op een staartmees of baardmannetje, ziet er niet alleen exotisch uit, het ís ook een exoot. En het worden er steeds meer, al is het nog de vraag of dat goed nieuws is.

Kaneelmees

De vogeltjes zijn zo’n 25 jaar geleden ontsnapt of vrijgelaten uit een vogelkooi en weten al die tijd al in de Kempen rond Weert stand te houden. Oorspronkelijk komt het bolle bruine vogeltje met dikke snavel uit Zuidoost-Azië.

Vanwege de kleur staat de vogel met lange staart ook bekend als de kaneelmees. Blijkbaar zijn de moerassen met natte bossen in Nederland een prima leefgebied voor de enkele tientallen broedparen.

In de rest van Nederland en zelfs Europa zie je ze eigenlijk niet, behalve op een locatie in Noord-Italië. Hier zijn ooit tien exemplaren ontsnapt, nu gaat het op 15.000 broedparen die zelfs al Zwitserland zijn ingetrokken.

Bruinkopdiksnavelmees Henk Sierdsema

Bruinkopdiksnavelmees

© Henk Sierdsema

Invasieve exoot of niet

Ondanks dat het diertje hier al zeker sinds 2012 zit, toen werd hij officieel vastgesteld, heeft deze exoot zich dus niet veel verder verspreid over Nederland. De populatie bleef lang stabiel, toch is hij nu aan het stijgen.

Het is lastig in te schatten of hij zich uiteindelijk verder gaat verspreiden, al kan een strenge winter het diertje ook definitief fataal zijn. Het is, tot nu dan, dus ook geen invasieve exoot. Daarvoor zou hij schade moeten toebrengen aan de natuur, economie of gezondheid – dat doet hij niet.

Soorten verdringen

Nog niet, want als deze soort net als in Italië zo snel groeit, kan het wel degelijk een probleem worden. Deze regio kent niet veel grote karekieten, snorren of andere bijzondere moerasvogels. Misschien net wat rietzangers en kleine karekieten, dus de bruinkopdiksnavelmees verdringt nog geen zeldzame soorten.

Maar op andere plekken zouden die bijzondere rietvogels wel ten koste kunnen gaan van dit vogeltje. Hij kan zich net als de halsbandparkiet als een olievlek verspreiden. Daarom houdt Bas Hissel voor SOVON dit jaar bij hoeveel het er eigenlijk zijn en of het nu tijd is om ze weg te vangen voor het te laat is.

Kijk zaterdag 19 augustus 2023 naar de uitzending over de Weerter Kempen om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor