Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna 4000 ton lampen ingeleverd

  •  
23-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gloeilamp lamp

© Bron: Pixabay

Nederlanders leverden vorig jaar 3887 ton lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Volgens de stichting LightRec is de toename onder meer te danken aan de uitbreiding van het inzamelnetwerk. Ook voorlichting binnen de bouw- en sloopsector en de opverende economie speelden een rol.

Meer recycling door sloop en renovatie

Momenteel is in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak een inzamelbak te vinden. LightRec merkt op dat door de betere economische situatie er weer meer gebouwd wordt, wat tot gevolg heeft dat er meer oude verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, waardoor oude lampen worden vervangen en vaak worden ingeleverd voor recycling.

Verlichting inzamelen

De verkoopcijfers, waartegen de inzameling wordt afgezet, zijn nog niet bekend. LightRec streeft ernaar om in 2019 65 procent van de verlichting die op de markt wordt gezet, in te zamelen. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit ook dat het relatief meer lampen en armaturen moet inzamelen om aan de Europese doelstellingen te voldoen.
"Wij roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren", aldus bestuurder Gied van Hoorn van LightRec. Daar komt nog bij dat vanaf 2018 niet alleen lampen maar ook armaturen, die nu nog vaak op zolder of bij het grofvuil belanden, ingeleverd moeten worden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor