Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijna 4000 ton lampen ingeleverd

23 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gloeilamp lamp

© Bron: Pixabay

Nederlanders leverden vorig jaar 3887 ton lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Volgens de stichting LightRec is de toename onder meer te danken aan de uitbreiding van het inzamelnetwerk. Ook voorlichting binnen de bouw- en sloopsector en de opverende economie speelden een rol.

Meer recycling door sloop en renovatie

Momenteel is in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak een inzamelbak te vinden. LightRec merkt op dat door de betere economische situatie er weer meer gebouwd wordt, wat tot gevolg heeft dat er meer oude verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, waardoor oude lampen worden vervangen en vaak worden ingeleverd voor recycling.

Verlichting inzamelen

De verkoopcijfers, waartegen de inzameling wordt afgezet, zijn nog niet bekend. LightRec streeft ernaar om in 2019 65 procent van de verlichting die op de markt wordt gezet, in te zamelen. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit ook dat het relatief meer lampen en armaturen moet inzamelen om aan de Europese doelstellingen te voldoen.
"Wij roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren", aldus bestuurder Gied van Hoorn van LightRec. Daar komt nog bij dat vanaf 2018 niet alleen lampen maar ook armaturen, die nu nog vaak op zolder of bij het grofvuil belanden, ingeleverd moeten worden.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar