Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Betere bescherming tegen watervervuiling vereist

  •    •  
18-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
de_mooiste_rivier_van_nederland_de_ijssel__bij_hoogwater_5a71d43a05202_medium

De IJssel bij hoogwater

© Car

In het grondwater en in de rivieren, beken, meren en kanalen zitten te veel schadelijke stoffen. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat onder meer om stoffen uit mest, PFAS, resten van medicijnen, minieme stukjes kunststof en bestrijdingsmiddelen.

Betere bescherming door overheid

De inspectie wil dat de overheid meer doet om de kwaliteit van het water te beschermen. Vergunningen moeten worden aangescherpt en daar moet beter op worden gecontroleerd, vindt de organisatie. De samenleving ondervindt namelijk schade van de vervuiling: "drinkwater, voedselvoorziening, gezondheid en natuur komen in gevaar".

Sommige stoffen, zoals PFAS, zijn heel moeilijk uit het water te halen. Daardoor zijn waterschappen en drinkwaterbedrijven steeds meer geld kwijt aan het zuiveren van het water, en burgers draaien daarvoor op. Het is beter om minder 'probleemstoffen' te lozen, aldus de inspectie.

Betere afstemming en communicatie tussen ministeries vereist

Ministeries werken langs elkaar heen, constateert de ILT ook. Zo hebben de ministeries van Landbouw en Infrastructuur hun regels over bestrijdingsmiddelen en mest "niet goed op elkaar afgestemd".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor