Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De camera's van Beleef de Lente staan aan!

  •    •  
25-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15563 keer bekeken
  •  
kerkuilen_beleefdelente

Kerkuilen in Beleef de Lente

© Vogelbescherming Nederland

Vanaf zondag gaan de camera's van Beleef de Lente weer aan. Vanaf die dag zijn beelden van bosuilen, kerkuilen, steenuilen, maar ook zeearenden te zien via de webcam. De Vogelbescherming brengt de nestel- en broedactiviteiten van dertien soorten vogels in beeld.

Start van Beleef de Lente in de nestkasten van Vogelbescherming bespreken we met Renee Demmenie, bosuil-blogger en Louis van Oort van de Vogelbescherming.

Nestelactiviteiten in beeld

Zoals ieder jaar komen er weer meer dan een miljoen liefhebbers op Beleef de Lente af. De vogels zijn te zien vanaf de eerste nestactiviteiten in het voorjaar tot wanneer de laatste jongen in eind juli uitvliegen. Honderden vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland houden de liefhebbers op de hoogte met de webcams en blogs.

Elk jaar zijn jonge uiltjes publieksfavoriet. Een bosuil die wordt gevolgd heeft al twee eieren gelegd en krijgt er misschien een derde bij. Ook bij de kerk- en steenuilen worden legsels verwacht. De zeearenden keren terug naar hun oude nest zoals ieder jaar, waar ze een groot bouwwerk van maken. Als de slechtvalken op het Rijksmuseum in Amsterdam weer gaan nestelen, gaat ook daar de camera weer aan. Vorig jaar at de moeder haar eigen eieren op en kwam het tweede legsel ook niet uit. Waarschijnlijk omdat veel andere vogels de nestkast van het broedpaar in wilde nemen.

Broedveiligheid

De Vogelbescherming maakt de locaties van de nesten niet bekend. Dit is om verstoring door mensen te voorkomen. Vogels hebben tijdens het broedseizoen namelijk veel rust nodig wat ze vaak al niet genoeg hebben in de natuurgebieden. Het is vaak ook erg druk met wandelaars en honden in de natuurgebieden waar de vogels nestelen, daarom pleit de organisatie ook voor meer broedruimte. Zelfs met een algemene soort zoals de mus gaat het slecht.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.