Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Puberende lepelaars dansen al bedelend om ouders heen

  •    •  
10-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1498 keer bekeken
  •  

Pubervogels kunnen zich net als menselijke pubers nog lang afhankelijk gedragen. En dat terwijl ze er nagenoeg volwassen uitzien. In het Diependal danst een tweetal bedelende lepelaarspubers, te herkennen aan hun egaal gekleurde snavel, om de ouders heen. Zij keren zich heen en weer om de bedelaars te ontwijken, wat een soort een dansstuk creëert. Niet het Zwanenmeer maar het Lepelaarsmeer, vastgelegd door Yvonne Manning.

Vreemde vorm van snavels

Zoals de naam aangeeft, heeft de lepelaar een lepelvormige snavel. De lepelvormige snavel ziet er misschien een beetje apart uit, maar de vorm heeft wel een unieke functie. Op het uiteinde van de zitten allemaal zenuwen. Het is een gevoelig tastinstrument waardoor de vogel signalen van prooien kan opvangen.

De bolling op het uiteinde van snavel bevat ook een soort zeefmembraam. Door met de snavel heen en weer te bewegen in ondiep water, sporen lepelaars doormiddel van trillingen kleine diertjes op zoals ongewervelden, vissen en amfibieën. Die zeven ze vervolgens uit het water om daarna op te eten.

Nederland belangrijk voor lepelaars

In Nederland leeft er een grote populatie lepelaars van ongeveer 2500 broedparen. Dat is best bijzonder want rond 1970 waren dat maar 170 broedparen. Het beschermen van de soort is in de voorbije jaren dus succesvol geweest in ons land. Door die stijging heeft de soort zich nu ook gevestigd in Engeland, Frankrijk, België en Duitsland. Daarnaast zijn er nog grotere populatie te vinden in Hongarije, Oekraïne, Spanje en Griekenland.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor