Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bargerveen, grenzeloos groeiend

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
Bargerveen

© fotograaf: Henny Radstaak

Vijftig jaar geleden was er nog maar een halve hectare over van het hoogveen in het zuidoosten van Drenthe. Wat in duizenden jaren was gegroeid, verdween in een paar eeuwen. Het veen werd afgegraven en als turf opgestookt. In het uiterste zuidoosten van Drenthe, tegen de grens met Duitsland, bleef een stuk veen gespaard. Dat stukje Bargerveen kwam in 1968 in handen van Staatsbosbeheer. Sindsdien is er hard gewerkt aan het herstel en is het op sterven na dode hoogveen weer tot leven gewekt. Inmiddels beslaat het veengebied ruim 2.300 hectare. 

50-jarig jubileum

Ter gelegenheid van het jubileum is een boek verschenen: "Bargerveen - grenzeloos groeiend". Over de geschiedenis van het veen, over de menselijke activiteit en over hoe het hoogveen bijna was verdwenen. En natuurlijk over het herstel van het gebied en de fascinerende natuur van het Bargerveen. 
Jans de Vries

© Jans de Vries - Fotograaf Henny Radstaak

Op de foto: boswachter Jans de Vries, een van de auteurs van het boek.
In 2016 ging Vroege Vogels tv naar het Bargerveen. In het najaar kleurt het gebied rood. Kijk het fragment terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.