Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bargerveen kleurt rood

  •  
28-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Bargerveen.jpg

© Fotograaf: langezaalvanhe

Terwijl de natuur steeds grijzer wordt, gloeit het Bargerveen rood op. In dit bijzondere Drentse hoogveengebied is het veenmos nu op z’n allerroodst.
Het Bargerveen in Drenthe was ooit onderdeel van het immense veengebied Bourtangermoor. Dat is vrijwel allemaal verdwenen: afgegraven voor de turf of landbouwgebied geworden. Het Bargerveen is een van de laatste stukjes die er nog van resten. Het is levend hoogveen: het veen groeit en komt langzaam omhoog.
Veengrond is opgebouwd uit oude plantenresten die door natte en vochtige omstandigheden maar heel langzaam verteren. Hoogveen, zoals in het Bargerveen, kan alleen ontstaan als er meer regenwater valt dan er water wegstroomt of verdampt. Afstervende veenmossen zijn door hun bouw bij uitstek geschikt om vocht vast te houden, maar omdat het gebied klein is en de veengrond hoog ligt, heeft dat water toch de neiging om weg te stromen. Daarom heeft Staatsbosbeheer  rondom het Bargerveen dijken gebouwd om het water binnen te houden.
Uniek
Dat levert on-Nederlandse natuur op, met verstilde waterplassen, verende grond en zompig moeras, waar unieke plantensoorten groeien, zoals de lange zonnedauw. Dit vleesetende plantje groeide in de jaren dertig op wel veertig plekken in ons land; nu zijn er nog slechts twintig à dertig plantjes over, hier in het Bargerveen. Verder groeit hier het karakteristieke hoogveen-veenmos ( Sphagnum magellanicum ), dat in het najaar prachtig rood kleurt.
Van de vogelsoorten mag de grauwe klauwier niet ongenoemd blijven, de vogel met het Zorro-maskertje. Meer dan honderd broedpaartjes zitten er zomers in dit goed beschermde natuurgebied.

Meer over:

bargerveen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

janjoost
janjoost29 nov. 2016 - 9:12

IJzer in de grond?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.