Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afkomst van inktvisproducten vaak niet traceerbaar

  •    •  
27-11-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
inktvis_

© Pexels

Veel van de inktvisproducten missen bij de verkoop verplichte informatie over de vangstlocatie en soort. Daardoor bestaat de kans dat er ook hier in Europa producten verkocht worden die in verband kunnen worden gebracht met dwangarbeid en illegale, niet aangemelde en ongereglementeerde visserij. Dat is zorgwekkend voor deze kwetsbare diersoorten.

Oceaanbeschermingsorganisatie Oceana analyseerde 198 inktvisproducten in Brussel en Milaan. Daarvan miste bij bijna de helft de essentiële informatie, zoals de soortnaam of de vangstlocatie. DNA-onderzoek toont aan dat meer dan 90% ervan werd geïmporteerd uit verre wateren in de Stille Oceaan, Indische Oceaan of het zuidwestelijke deel van de Atlantische Oceaan. De onderzochte producten zijn vaak risicovolle soorten zoals pijlinktvis uit de Stille Oceaan (Dosidicus gigas), Indische pijlinktvis (Uroteuthis duvaucelii) en pijlinktvis uit de Zuidwest Atlantische oceaan (Illex argentinus). Dit zijn soorten die vaak in verband worden gebracht met vloten die niet worden gecontroleerd op zee en in beperkte mate transparant opereren.

Visconserven en verwerkte producten

"De analyse, die betrekking had op inktvisproducten uit supermarkten, viswinkels, restaurants en zelfs kantines van het Europees Parlement en de Europese Commissie, laat zien dat de etiketteringsregels voor visproducten aangescherpt moeten worden", aldus Oceana. "Zo gaf slechts 4 % van de restaurants waar Oceana inktvis onderzocht informatie over de soort, zelfs wanneer het personeel hier rechtstreeks naar werd gevraagd."

Hoewel de EU-verordening momenteel consumenteninformatie verplicht stelt voor verse en bevroren vis, schaal- en schelpdieren, met vermelding van de soort, het vangstgebied en de vismethode, zijn deze regels niet van toepassing op visconserven en verwerkte producten, zoals tonijn in blik of vissticks, of voor vis dat in restaurants en kantines wordt geserveerd.

Ongereglementeerde visserij

"Ons onderzoek toont aan dat consumenten zonder duidelijke etikettering van visproducten onbedoeld producten kunnen kopen afkomstig van visserijen met slechte milieu- of arbeidspraktijken, terwijl vissers die verantwoordelijk opereren en zich aan de regels houden, te maken krijgen met oneerlijke concurrentie", aldus Marine Cusa, beleidsadviseur bij Oceana in Europa. "Wij dringen er bij de Europese Commissie op aan om consumenteninformatie verplicht te stellen voor alle visproducten, inclusief producten zoals inktvis die vaak worden gefrituurd of in restaurants worden gegeten. Een groep soorten die bijzonder kwetsbaar is voor ondoorzichtige toeleveringsketens en banden met illegale en ongereglementeerde visserij." Lees meer in het volledige rapport.

Bron: Oceana

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Gerelateerd

Al 100 jaar voor