Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Achtervolging bij reigers, parende vroedmeesterpadden en beverrat

  •    •  
15-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
867 keer bekeken
  •  

Een spannende achtervolging bij twee reigers, parende vroedmeesterpadden en een beverrat die het water in loopt. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnende video van deze week is van Daisy Ausma die prachtig kon vastleggen hoe een blauwe reiger maar al te graag de vis van de grote zilverreiger wil afpakken. De grote zilverreiger wil de prooi niet zomaar afgeven en vliegt snel weg. Door te poepen in de lucht hoopt de vogel de achtervolger nog van zich af te schudden. Maar die geeft niet op en uiteindelijk laat de zilverreiger de prooi vallen en gaat de blauwe reiger ermee vandoor. Daisy filmde het tafereel in Ezumakeeg in het Lauwersmeergebied.

Weidebeekjuffer warmt op in ochtendzon

Weidebeekjuffer

© Weidebeekjuffer, fotograaf: ChrisRuijter

Filmer Duco Luijt kon deze weidebeekjuffer prachtig vastleggen terwijl die opwarmt in de ochtendzon. Met de voorste poten maakt het insect ook alvast de kop schoon voor de dag. De soort komt voornamelijk voor aan kleine watertjes met stroming. Denk daarbij aan beken, kanalen en af en toe rivieren. Een vereiste voor de leefomgeving is dat het water het hele jaar door zuurstofrijk moet zijn en van redelijke kwaliteit. Bij stilstaand water vindt maar zelden voortplanting plaats.

Mannelijke vroedmeesterpad draagt eitjes

Als je goed kijkt, zie je dat deze vroedmeesterpad aan het paren is. Na de paring, wikkelt het mannetje van de vroedmeesterpad de eitjes om zijn achterpoten. De soort dankt dan ook de naam aan deze bijzondere broedzorg. Hij draagt ze drie tot zeven weken mee op het land. Daardoor is de kans dat de eitjes opgegeten worden een stuk kleiner dan bij kikkerdril in het water. Wanneer de eitjes op punt staan om uit te komen, zet hij ze af aan het water en kruipen de larven uit het ei. Gefilmd door: Thijs Heslenfeld

Bever of beverrat?

ontbijt_of_diner_of_een_snack_voor_het_slapen_gaan_-__5ae4d89309b60_large

Bever

© Elshout-Natuurfotografie

beverrat_584415777e850_large

Beverrat

© ghbeck

Hoewel het diertje in de video hard op een bever lijkt, is het een beverrat. Net als de bever, leeft ook deze soort in de buurt van water. Toch zijn er genoeg kenmerken waaraan je kunt zien dat het een beverrat is en geen bever. Zo heeft de beverrat een dunne staart die een beetje lijkt op een rattenstaart, terwijl de bever een platte staart heeft. De ogen en oren staan dichter bij elkaar en de beverrat is ook wat kleiner. Ook de witte snorharen en manier van zwemmen kunnen een herkenningspunt zijn. De beverrat zwemt namelijk meestal met een deel van de achterrug boven water. Michel Van Binst filmde dit exemplaar in België in de buurt van omgeving Dinant.

Koolmees en groenling genieten samen

zonnebloem_05.jpg

© Foto: ladylove40

In tegenstelling tot de winnende video van deze week, delen deze koolmezen en groenlingen hun maaltijd wél. Om de beurt pikken ze de zaden uit de grote zonnebloem, die ze openbreken en oppeuzelen. Sjoerd Blok maakte de prachtige beelden in zijn tuin in Niehove.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor