Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

5000 soorten in de duinen

22 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
WhatsApp Image 2018-03-05 at 13.36.46
In Hollandse Duinen is 2018 is uitgeroepen tot 5000-soortenjaar.
Om te inventariseren wat er in de Hollandse Duinen allemaal groeit en bloeit, heeft een aantal natuurorganisaties 2018 uitgeroepen tot 5000-soortenjaar in dit gebied. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al 1794 soorten gevonden, waaronder 160 vogels, 361 vaatplanten, 271 paddenstoelen en 120 weekdieren. Ook zijn er al verrassend veel insecten gevonden.

Waterbeestjes

Het duingebied kent vele watertjes, van tijdelijke poeltjes tot grotere duinmeertje, allemaal met stilstaand water. Dat levert een grote soortenrijkdom op aan waterbeestjes, waaronder unieke duinsoorten als de schaarse duiker. Het aantal soorten waterwantsen loopt in de duinen zeker naar de honderd. Er zitten spectaculaire roofkevers in het water, angstaanjagende libellenlarven, en de indrukwekkende waterschorpioen van 2 cm groot. De droogvallende poeltjes hebben hun eigen specifieke soorten. In dit soort water zit doorgaans geen vis, en daar profiteren de insecten uiteraard van.
Het 5000-soortenjaar wordt georganiseerd door Dunea, Staatsbosbeheer, EIS Kenniscentrum Insecten , Waarneming.nl en nog een groot aantal andere organisaties.
Vroege Vogels Radio ging eerder op zoek naar bijzondere soorten in het natuurgebied. Beluister de reportage hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar