Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

5000 soorten in de duinen

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
WhatsApp Image 2018-03-05 at 13.36.46
In Hollandse Duinen is 2018 is uitgeroepen tot 5000-soortenjaar.
Om te inventariseren wat er in de Hollandse Duinen allemaal groeit en bloeit, heeft een aantal natuurorganisaties 2018 uitgeroepen tot 5000-soortenjaar in dit gebied. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al 1794 soorten gevonden, waaronder 160 vogels, 361 vaatplanten, 271 paddenstoelen en 120 weekdieren. Ook zijn er al verrassend veel insecten gevonden.

Waterbeestjes

Het duingebied kent vele watertjes, van tijdelijke poeltjes tot grotere duinmeertje, allemaal met stilstaand water. Dat levert een grote soortenrijkdom op aan waterbeestjes, waaronder unieke duinsoorten als de schaarse duiker. Het aantal soorten waterwantsen loopt in de duinen zeker naar de honderd. Er zitten spectaculaire roofkevers in het water, angstaanjagende libellenlarven, en de indrukwekkende waterschorpioen van 2 cm groot. De droogvallende poeltjes hebben hun eigen specifieke soorten. In dit soort water zit doorgaans geen vis, en daar profiteren de insecten uiteraard van.
Het 5000-soortenjaar wordt georganiseerd door Dunea, Staatsbosbeheer, EIS Kenniscentrum Insecten , Waarneming.nl en nog een groot aantal andere organisaties.
Vroege Vogels Radio ging eerder op zoek naar bijzondere soorten in het natuurgebied. Beluister de reportage hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.