Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Compilatie: 2024 is het jaar van de huismus

  •    •  
04-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3435 keer bekeken
  •  

Na de wilde eend, merel en scholekster is er een nieuwe soort verkozen tot vogel van het jaar. In 2024 gaat de huismus er met de eer vandoor! We krijgen regelmatig filmpjes binnen van dit kleine bruine stadsvogeltje en stelden daarom een compilatie samen.

De beelden zijn gemaakt door: Reint Harkink, Jan Guichelaar, Gert Klos, Lex Dral, Togroja, Henriette Klumpkens en Lex Helsloot.

Waarom is er voor de huismus gekozen?

Na de wilde eend, de merel en de scholekster is er weer een nieuwe soort gekozen tot vogel van het jaar. In 2024 gaat de huismus er met de eer vandoor. Zoals elk jaar is de vogel gekozen door vogelbescherming en SOVON vogelonderzoek. Van dat laatste onderzoeks-instituut zit aan tafel Roos Reinartz, die alles weet over dit kleine bruine stadsvogeltje.

Moeilijke jaren

De huismus komt algemeen voor in ons land, maar toch heeft deze vogel het niet makkelijk gehad. De laatste twintig jaar is de populatie flink afgenomen. Dit is begonnen in de jaren tachtig en versneld in de jaren 90. In totaal is het aantal broedparen met meer dan 50% verminderd.  Belangrijke oorzaken hiervoor lijken een gebrek aan voedsel zoals zaden en insecten, en te weinig dekking in de vorm van hagen, struiken en klimop. 

huismus_Fozzje.jpg

© Fotograaf: MarijkeKemps

Nummer 1 bij Tuinvogeltelling

Toch is de huismus al jaren koploper in de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Omdat huismussen in grote groepen leven, eindigt deze soort in absolute aantallen standaard op de eerste plek. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.