Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

De Grens Bereikt

9 sep 2015

Van het inzamelen van schoenen tot kunstprojecten, Nederland helpt de vluchtelingen. Zo ondernam ook Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden actie. Samen met een aantal vluchtelingen ging ze naar de Markthal in Rotterdam om baklava te maken. Ook Tom Pieper, Gerdi Verbeet en Marieke van der Velden kwamen in actie. Pieper zamelde kampeerspullen in op Lowlands, Verbeet ondertekende een oproep om klaar te staan voor een vluchteling en van der Velden maakte een documentaire over de samenkomst van vluchtelingen en toeristen op Lesbos.


Prima dat de overheid vluchtelingen wil opvangen, maar dat mag niet ten koste gaan van de Nederlanders. Kritiek op de opvang van vluchtelingen is er in alle soorten en maten. Sommigen zijn volledig tegen de opvang, anderen willen dat er strakke afspraken komen. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel peilde hoe Nederland denkt over de opvang, Youp van t Hek schreef een column over het onderwerp en Filemon Wesselink ging naar Enschede. In die stad is een kritische noot te horen over de komst van een groep vluchtelingen. Benno Wilmink, kritisch inwoner van die stad, is ook te gast.


De afgelopen dagen zagen we op het nieuws beelden van overvolle stations in Hongarije. Vluchtelingen die naar Duitsland willen reizen, wachtend op de trein. Patrick Lodiers ging naar Hongarije en reisde daar vandaan met de vluchtelingen mee naar Mnchen. Wat verwachten zij van Duitsland? Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, reisde op ons verzoek naar Lesbos, keek hoe het daar nu is en hoe het met de opvang van bootvluchtelingen gaat.


Al jaren vangt Nederland vluchtelingen op, maar hoe vinden deze mensen hun weg in de Nederlandse samenleving? Te gast zijn Daria Bukvi, Eden Asmerom en Yara Alassade. Bukvi vluchtte in 1992 uit Bosni en maakt nu furore met de theatervoorstelling Nobody Home. Asmerom is het kind van vluchtelingen uit Eritrea en is arts. Alassade kwam vorig jaar uit Syri en wil tandheelkunde studeren. Hoe gaan Nederlanders met hun om en hoe kijken zij naar wat er nu aan de hand is.


Wekelijks krijgt Nederland er 1800 vluchtelingen bij, dat zijn zon drie asielzoekerscentra. Hoe gaat Nederland met die opvang om en hoeveel kan het land aan? Staatssecretaris van Asielzaken Klaas Dijkhoff reageert. Katja Schuurman ging naar Apeldoorn, waar onlangs een sporthal werd ingericht voor 400 vluchtelingen en sprak met hen.


Herman Pleij duikt in de Nederlandse volksgeschiedenis en beschrijft hoe wij Nederlanders al jaren in actie komen. Als er iets is, willen we graag zelf iets doen. Een eigenschap waar wij al eeuwen internationaal om bekend staan.


De 3JS zijn naar Beiroet geweest om te zien hoe organisaties daar kinderen een veilig onderkomen geven. Uit hun ervaringen in Libanon ontstond het nummer 'Grenzeloos', dat het trio laat horen. Ook vertellen ze over hun bezoek.