Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Zomergasten 1: Floris Alkema

13 jul 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
460 keer bekeken
zomergasten !
Door Floor Milikowski
Rijksbouwmeester Floris Alkemade is een soort Johan Cruijff van ruimtelijke ordening, aldus sociaalgeograaf
Floor Milikowski
In debatcentrum De Balie in Amsterdam vond in maart een wonderbaarlijk gesprek plaats. Rijksbouwmeester Floris Alkemade en voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars lieten hun licht schijnen over de woningnood die inmiddels overal in het land voelbaar is. Hoes opende het bal door vol overtuiging te pleiten voor een nieuwe ronde Vinex-bouw, ofwel grote nieuwbouwwijken in weilanden en andere buitengebieden aan de randen van dorpen en steden. Volgens Hoes was het de enige realistische manier om op korte termijn te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar woningen.

Alkemade luisterde in stilte, bleef kalm en onbewogen om even later toen hij het woord kreeg, met zijn warme stem en zachte g in een paar zinnen het verouderde Vinex-denken van tafel te vegen: ‘Vragen veranderen en dan moeten de antwoorden ook veranderen,’ aldus de Rijksbouwmeester. Wie goed kijkt, ziet dat er nu geen gebrek maar een overschot is aan gezinswoningen, dat er in bestaande wijken nog volop ruimte is om duurzaam en betaalbaar bij te bouwen en dat het combineren van verschillende vraagstukken vanzelf leidt tot oplossingen. De energietransitie, hittestress, vereenzaming, een gebrek aan sociale cohesie, in de gedachten van Alkemade kan het allemaal met elkaar worden verbonden en als pakket worden opgelost: ‘Gebruik nou de kracht van de vernieuwing die uit die miljoen woningen voortkomt om de bestaande stad te verbeteren.’ En: ‘Als er een tijd vraagt om een radicale omkering van de bouw-cultuur, dan is het deze.’

Er volgden nog een aantal interessante minuten over houtbouw, circulariteit, vergrijzing, immigratie en het belang van doorstroommogelijkheden, eindigend met de conclusie van Hoes dat zijn gesprekspartner een uitermate geschikte minister van Ruimte zou zijn. Hij is niet de eerste die zich in zo korte tijd liet overtuigen door de scheidend Rijksbouwmeester en hij zal zeker ook niet de laatste zijn. Wanneer je hem hoort spreken, krijg je als toehoorder al snel het gevoel te luisteren naar een orakel dat het antwoord heeft op alle mogelijke vragen. Als een soort Johan Cruijff van de ruimtelijke ordening, weet Alkemade je telkens te betoveren met een unieke combinatie van kennis, verbeelding en optimisme. Waar anderen problemen zien, ziet hij wonderbaarlijke oplossingen.

Lees verder in VARAgids 28 vanaf bladzijde 33.

Meer over:

artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA