Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Zom 100: Bucket List of the Dead: saaie en taaie zombie-apocalyps

  •  
03-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
GW_Zom100_FIRST LOOK_220314_0152-FINAL

© Masako Iwasaki / Netflix

Wanneer zelfs een zombiehaai met mensenbenen de aandacht niet vasthoudt, is dat een veeg teken. 

Ik had het zelf niet voor mogelijk gehouden, maar het kan toch: een saaie zombie-uiting. Bewijsstuk A is de live-action-film Zom 100: Bucket List of the Dead (niet te verwarren met de gelijknamige anime-serie, hier – vooralsnog - niet on demand te zien).

Toch begint de ruim twee uur durende film nog redelijk sterk. Onze hoofdpersoon Akira (Eiji Akaso) is op de vlucht voor hordes hongerige zombies. Toch heeft Akira grotere problemen: straks komt hij nog te laat op zijn werk!

Het is een leuk uitgangspunt, een werknemer die koste wat kost bij zijn werk wil komen, zelfs als het einde van de wereld daar is. Het doet een beetje denken aan de omgekeerde variant van Shaun of the Dead, waarin hoofdrolspeler Shaun (Simon Pegg) zo in zijn eigen zelfmedelijdende wereldje zit, dat hij niet in de gaten heeft dat om hem heen de zombie-apocalyps is uitgebroken. Waarom Akira zo graag op tijd op zijn werk wil zijn is wel een van de grote mysteries van de film.

220216_0449-edit

© Masako Iwasaki / Netflix

Hij wordt er, zo blijkt in een terugblik, structureel afgebeuld, uitgebuit en gekleineerd. Al snel blijkt het begin een valse start en maakt Akira een ander plan. Hij stelt een lijst op van honderd dingen die hij nog wil doen voordat hij door zombies wordt opgegeten, zoals zijn haar verven, eten kopen zonder op de prijs te letten en vuurwerk afsteken (wellicht niet de meest verstandige keuze in het bijzijn van hordes zombies, maar wie ben ik?).

Vrees niet, de film gaat niet alle honderd items af, maar toch is de film behoorlijk taai. Een groot deel van het probleem zit in het frustrerend ongeïnspireerde hoofdpersonage dat, ondanks enkele momenten van ondoordachte heldhaftigheid, direct weer in zijn onderdanige rol terugschiet wanneer hij onverwacht de paden kruist met zijn baas.

220224_1004-edit

© Masako Iwasaki / Netflix

Tijdens het kijken van de film ben ik zelf maar aan een eigen bucketlist begonnen: honderd dingen die ik ook met deze twee uur had kunnen doen.

Wanneer zelfs een zombiehaai met mensenbenen de aandacht niet vasthoudt, is dat een veeg teken.

Zom 100: Bucket List of the Dead, vanaf donderdag 3 augustus 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief