Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Ze weten alles van je S01: Relevant en intrigerend

  •  
28-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
Ze weten alles van je S01
Geslaagde documentairereeks over de vermissing van IT-expert Arjen Kamphuis staan in het teken van het belang van privacy.
Er is nooit een sluitende verklaring gevonden voor de vermissing van IT-expert Arjen Kamphuis in 2018. De hacktivist, die zich onder meer bezighield met privacy en het beschermen van democratische waarden, verdween in dat jaar onder mysterieuze omstandigheden tijdens een vakantie in het noorden van Noorwegen. Later werd onder meer zijn kajak – Kamphuis stond bij zijn vrienden bekend als een avonturier – teruggevonden. Van Kamphuis zelf is nooit een spoor teruggevonden. Filmmaker Hanro Smitsman ( Brothers , 2017) zoekt in Ze weten alles van je naarstig naar mogelijke antwoorden op Kamphuis’ verdwijning in een documentairereeks met gefictionaliseerde elementen.
De gids in het verhaal is een journalist (Charlie Chan Dagelet speelt Nadia) die in samenspraak met haar hoofdredacteur (Monic Hendrickx) een onderzoek instelt naar de ware toedracht van de perikelen rondom Kamphuis. Al snel komt ze erachter dat de IT-expert – die gelieerd was aan WikiLeaks - door sommige overheidsdiensten wel eens kon worden gezien als een vervelende luis in de pels. Kamphuis ageerde openlijk tegen de verzameling van data door geheime diensten en was een voorvechter van privacy. Zou een tegenstander van de hacktivist een rol van betekenis hebben gespeeld in zijn verdwijning? Verder dan speculaties komt het vierluik niet.
Dat is echter geen verrassing: het lijkt erop dat Ze weten alles van je oogt vooral is gemaakt om Kamphuis’ visie op de wereld – ook via zijn vrienden, zo komt onder meer activist Ancilla van de Leest aan het woord – nog eens wordt bekrachtigd. Getuigenissen en anekdotes van Kamphuis’ intimi zijn overigens interessanter dan de gefictionaliseerde verhaallijn die de documentairereeks spannend en misschien ook wel sappig moet maken. Zo’n hybride vorm – een combinatie van feit en filmische fictie – werkt eigenlijk alleen als je het verschil tussen die twee goed kan zien. Maar wanneer Nadia in beeld verschijnt oogt Ze weten alles van je nog steeds als een documentaire – en bovendien bij vlagen gekunsteld.
Niettemin is de aanleiding voor dit vierluik volstrekt relevant en mag je de makers niet betichten van sensatiezucht. Het lijkt erop dat Smitsman alle belangrijke betrokkenen heeft gevonden en wie Ze weten alles van je ziet zal zelf ineens beginnen te twijfelen aan de zaak. Videoland heeft na De Sneeuwman: De Geheimen van een Kindermoordenaar opnieuw een intrigerende true crime-titel in huis gehaald.
Ze weten alles van je S01, vanaf 29 juni bij Videoland
 
 
Ze weten alles van je S01, vanaf 29 juni 2022 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief