Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

You S04E01: een moordlustige Amerikaan in het buitenland

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
You
Het bloed kruipt voor seriemoordenaar en savant Joe Goldberg waar het niet gaan kan in fijne seizoensopener.
Foto credits: Netflix
You is een van de weinige series die zich een overvloed aan voice-over kan veroorloven. Want wat zitten we graag in het geniale maar gemankeerde brein van Joe Goldberg (Penn Badgley), die zich in het vierde seizoen voordoet als literair professor Jonathan Moore. Goldberg, of Moore, is verkast naar Londen, waar hij jonge studenten leesopdrachten geeft. Logisch: de oud-medewerker van verschillende boekenwinkels heeft een keur aan literaire ervaring. Hoewel hij, gezegend met zijn manipulatieve charmes, moeiteloos zijn pupillen zelf het smerige discussiewerk laat doen. Kortom, de dagen van moorden zijn voorbij?
Nee, natuurlijk niet. Net zoals vorig seizoen duurt het ditmaal (het vierde seizoen verschijnt in twee delen, waarvan deel twee op 9 maart) niet lang voordat Moore’s bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo begint hij zijn nieuwe buren te begluren in zijn nieuwe wijk, die volgens hem lijkt op een ‘film met Hugh Grant’. Toevalligerwijs woont er een knappe vrouw naast Moore’s statige pand. Voer voor het roofdier dat hij is en altijd zal blijven zijn. In dat opzicht is er niet veel aan de reeks veranderd. Hoewel de seriemoordenaar natuurlijk zijn zoon Henry achterliet, evenals de liefde(s) van zijn leven. Maar: Moore beschouwt zijn verblijf in Londen als ‘een Europese vakantie waar ik hartstochtelijk naar verlangde’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
You
Die plaats van handeling heeft ook tot gevolg dat de makers heerlijk kunnen ouwehoeren over de verschillen tussen de Engelse en Amerikaanse cultuur. Zo valt het Moore op dat ‘ze hier lezen’, die Britten. En een collega moet hem uitleggen dat Engelsen ‘echt dineren’, in tegenstelling tot de barbaren aan de andere kant van de oceaan. Bovendien biedt Londen een zekere anonimiteit, waar Moore fijn over prevelt: ‘Ik was alleen in de grote stad.’ Die anonimiteit blijkt van korte duur. Maar een Moore, of Goldberg, zonder moordlustige avonturen is overduidelijk ook geen bal aan.
You S04, vanaf 9 februari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief