Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

You Must Remember This: Fact Checking Hollywood Babylon: onderhoudende onderzoeksjournalistiek

  •  
17-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
You Must Remember This
Karina Longworth neemt je met haar fijne leesstem mee naar historische episodes uit de filmgeschiedenis, die af en toe sterk doen denken aan de perikelen van nu.
Avant-garde filmmaker Kenneth Anger publiceerde in 1959 een bundel getiteld Hollywood Babylon, waarin hij allerlei schunnige verhalen optekende over affaires en obsceniteiten in en om de filmstudio’s. In het nieuwe seizoen van You Must Remember This proclameert Karina Longworth, filmcriticus en onderzoeksjournalist par excellence, dat veel van de claims uit het boek aangedikt of simpelweg onwaar zijn. Ze onderzoekt de komende tijd negentien verhalen op hun waarheidsgetrouwe karakter, aan de hand van getuigenverklaringen en ander bronmateriaal. Longworth werpt zich op als factchecker en kwalificeert deze nieuwe reeks als ‘Fact Checking Hollywood Babylon’. Analogieën met het huidige ‘feitenloze’ tijdperk zijn talrijk.
Neem de eerste aflevering waarin ze een aantal beweringen van Anger over filmmaker D.W. Griffith onder de loep neemt: de Amerikaan, bekend van het racistische kassucces The Birth of A Nation (1915), zou naar verluidt gesmacht hebben naar de tienervrouwen die zo ampel gedijen in zijn films. Actrices als de zusjes Dorothy en Lillian Gish, die in close-ups in soft focus in beeld werden gebracht, waren zijn lustobjecten. Anger suggereert daarnaast dat de twee actrices een incestueuze verhouding hadden. Het zijn allemaal tamelijk boude statements, die door Longworth met de nodige bedachtzaamheid worden gepareerd, genuanceerd of bevestigd.
Wie de weg naar haar argumenten belangwekkend vindt kan terecht op haar website , waar ze alle bronnen vakkundig heeft gelinkt. In tegenstelling tot de werkwijze van Kenneth Anger, behoort You Must Remember This opnieuw tot de categorie van diepgaande onderzoeksjournalistiek. Met een onderhoudend en actueel karakter. Longworth neemt je met haar fijne leesstem mee naar historische episodes uit de filmgeschiedenis, die af en toe sterk doen denken aan de perikelen van nu. Denk bijvoorbeeld aan zo’n Griffith, die zich liet omringen door mooie vrouwen, net zoals de minkukel in het Witte Huis daar een handje van heeft.
You Must Remember This: Fact Checking Hollywood is vanaf 3 juli een half jaar lang te beluisteren via platforms als iTunes.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief