Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wolf S01E01-02: knap gestunt met genres

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1025 keer bekeken
  •  
WolfBBC

© BBC / Hartswood Films / Sam Barker

In opvallend eclectische serie (een mix van thriller, horror en komedie) is te zien hoe een rechercheur 30 jaar na de vermissing van zijn broertje nog steeds op zoek is naar de dader. 

Zo af en toe dient zich een televisieserie aan die zich niet in een genre laat vatten. Wolf is daarvan een uitgelezen voorbeeld. De Britse reeks begint als een typisch misdaaddrama, met een getormenteerde rechercheur (Ukweli Roach speelt Jack Gaffery) die decennia na de vermissing van zijn broertje nog steeds op zoek is naar de dader. Gaffery, die in het huis van zijn ouders is gaan wonen, gelooft dat de buurman de dader is. Maar hij kan het niet bewijzen. Tóch blijft hij naarstig zoeken. Zo obsessief dat z’n relatie met Veronica (Kezia Burrows) eronder begint te lijden.

Tegelijkertijd toont scenarist Megan Gallagher (Grenseland, 2017) hoe het leven van een rijk gezin op het platteland van Wales ineens ingrijpend verandert wanneer er op een dag twee agenten voor de deur staan. Er blijkt namelijk een psychopaat actief in de buurt, getuige darmen van een dier (een hert?) die triomfantelijk aan een boom in de achtertuin zijn gehangen. Ook is de telefoonlijn afgesneden en gebeuren er andere rare zaken. Ineens transformeert Wolf van misdaaddrama in absurdistisch mysterie dat bij vlagen doet denken aan de betere seizoenen van American Horror Story. Met een vleugje Michael Haneke (wiens Funny Games uit 1997 draait om een huisinvasie).

Wolf

© BBC / Hartswood Films / Simon Ridgway

Gallagher, die een aantal boeken van Mo Hayder bewerkte tot scenario, stunt vooral heerlijk met perceptie: niets is wat het lijkt. Zo ziet Gaffery soms ook zaken die niet lijken te bestaan, geïllustreerd door een soort flarden die ogen als geestverschijningen. Misschien is de rechercheur wel de enige die kan zien dat er onder de schaapskleren een wolf schuilt. Ook dat kan een verklaring zijn. Uit de eerste twee afleveringen kan in ieder geval worden opgemaakt dat het verhaal nog alle kanten op kan. En Gallagher schroomt niet om dat ook letterlijk te doen. Met bevrijdende scènes als gevolg.

Wolf S01, vanaf donderdag 14 september 2023 in zijn geheel bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief