Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wisting S01: Nordic noir met Amerikaans tintje

  •  
01-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
Wisting
In de nieuwste Noorse detectiveserie krijgt de kijker twee seizoenen in één.
Foto credits: KRO-NCRV
De misdaadserie Wisting is gebaseerd op de boeken De kluizenaar en Jachthonden van de Noorse misdaadromanschrijver Jørn Lier Horst. Ook is de serie naar verluidt de duurste Noorse serie tot op heden.
We maken kennis met rechercheur William Wisting (Sven Nording; Valkyrien). Hij is pas weduwnaar geworden en lijkt een gecompliceerde relatie te hebben met zijn kinderen, vooral met zijn zoon. Hij is tijdens kerst toe aan wat ontspanning, maar zijn plannen worden gewijzigd als zijn collega's hem terugroepen naar het werk. Er is 'een vermoorde Amerikaan onder de kerstboom' gevonden.
Wisting
Al snel wordt duidelijk dat er een verband is tussen het slachtoffer en een seriemoordenaar naar wie de FBI al twintig jaar op zoek is. Speciale agenten Maggie Griffin (Carrie-Anne Moss; Jessica Jones , The Matrix) en John Bantham (Richie Campbell; Top Boy) vliegen naar het Noorse Larvik om het team te helpen bij het onderzoek.
Wisting
Het meerendeel van het team is zichtbaar onder de indruk dat de FBI naar hun stadje komt, maar niet iedereen is even blij met hun komst. Subtiele verschillen tussen de twee culturen en manieren van werken leveren spanningen op, vooral tussen Griffin en de eigenaardige rechercheur Nils Hammer (Mads Ousdal) – die iets lijkt te verbergen.
Wisting
De beruchte seriemoordenaar naar wie zij zoeken is Godwin. Hij heeft tientallen meisjes vermoord en verstopt in putten. Nu lijkt hij in Larvik te zijn, met een nieuw uiterlijk en een nieuwe identiteit. De grote vraag is ook of het al jaren vermiste nichtje van oud-rechercheur Frank Robekk eveneens slachtoffer is geworden van Godwin.
Wisting
Gelijktijdig is Line (Thea Green Lundberg; Occupied ), de dochter van Wisting en journaliste, terug uit Oslo en bezig met een achtergrondverhaal over eenzaamheid, naar aanleiding van de dood van hun buurman. Tijdens haar onderzoek stuit ze op aanwijzingen waardoor ze ervan overtuigd raakt dat de man vermoord is. Een vader als rechercheur en een dochter als journalist levert vanzelfsprekend een interessante dynamiek op. 'Ik weet nooit of we als vader en dochter praten, of als rechercheur en journalist'.
Het onderzoek naar de seriemoordenaar wordt afgerond in vijf spannende en intrigerende afleveringen. Als de FBI weer naar huis gaat maakt de serie een tijdsprong. Het vermiste nichtje van oud-rechercheur Frank Robekk is nog niet gevonden en een jonge vrouw raakt vermist. De man die vastzat voor de verdwijning komt vrij en klaagt de politie aan, waardoor er een intern onderzoek naar Wisting komt. Doordat er in de tweede helft veel tegelijkertijd gebeurt, voelt deze echter rommeliger aan dan de eerste.
Wisting
Wisting geeft een intrigerende dynamiek tussen personages, verhaallijnen en dialogen, maar had in sommige gevallen wat meer diepgang en achtergrond kunnen bieden.
Wisting S01, vanaf 1 februari 2020 op Netflix, en tevens te zien op NPO Start Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief