Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Wie is Memphis?

14-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
807 keer bekeken
  •  
Wie is Memphids Prepr
Door Koen van der Velden
Memphis Depay is ook buiten het voetbalveld spraakmakend. Documentairemaker Jessica Villerius volgde hem tijdens de revalidatie na zijn knieoperatie en leerde hem – enigszins – kennen. 
Olympique Lyonnais – Stade Rennais, 15 december 2019. Het was een passeerbeweging zoals hij die duizenden keren gemaakt had. Bal erlangs, verdediger ontwijken, landen op het linkerbeen. Alleen, deze keer ging het mis. Memphis Depay (27), een man ogenschijnlijk van graniet, kwam verkeerd terecht en scheurde zijn voorste kruisband. Zijn seizoen bij Lyon was voorbij, het EK in gevaar.

Korte tijd na het noodlottige moment ging de telefoon van documentairemaker Jessica Villerius. Het was Memphis. Een dag later zou hij onder het mes gaan in Rome. Of Villerius interesse had in het maken van een film over zijn revalidatie, zo luidde de vraag. In 2014 had ze hem benaderd voor een portret. ‘Ik had hem zien spelen op het WK en was meteen geïntrigeerd door zijn unieke persoonlijkheid,’ zegt Villerius. ‘Ik voelde dat dit een jongen met een verhaal was.’ Depay, net doorgebroken bij PSV en invaller bij het Nederlands elftal, vond het te vroeg. Later, misschien.

De documentaire die Villerius uiteindelijk maakte, werd het verhaal van zijn comeback, maar bovenal een zoektocht naar de kern van de persoonlijkheid Memphis, de man achter de Instagramversie die de buitenwereld denkt te kennen. Complex als een schilderij met verschillende, afwijkende panelen. Ja, de bekende glamour hoort erbij, ontdekte Villerius in de negen maanden waarin ze de voetbalster volgde. Depay houdt van mooie dingen – wanneer Villerius hem ernaar vraagt, raakt hij licht geïrriteerd: ‘Focus je niet op die spullen…’ – maar laat zich er niet door definiëren.

‘Iedereen vindt wat van hem, maar weinigen weten echt iets van hem,’ zegt Villerius. ‘Ook omdat hij zo gesloten is. Ik zag daarin een geweldige uitdaging.’

Bij het maken van haar documentaire kreeg ze vrij spel. In Rome filmde haar collega Robin Anaia Amorin hoe Depay zich voorbereidt op zijn knieoperatie (Villerius werkte op dat moment aan haar documentaire De kinderen van Ruinerwold, red.), samen met een van zijn beste vrienden die op dat moment dezelfde procedure ondergaat. Na de operatie legt Depay hem vanuit zijn ziekenhuisbed telefonisch uit hoe een druk op een blauw knopje een scheut morfine oplevert.

Depay werd gevormd door dramatische gebeurtenissen uit zijn jeugd, schetst onder meer zijn moeder in de documentaire. Zijn vader verliet het gezin, zijn broer belandde in een tbs-kliniek na een gewapende overval en wilde lange tijd geen contact. In de documentaire is te zien hoe Depay hem bezoekt in Groningen.

De trappen op zijn ziel schaadden het vertrouwen in buitenstaanders. De voetballer wierp een schild op. Villerius heeft niet de illusie dat ze het in een halfjaar in zijn nabijheid heeft geslecht. ‘Dat kunnen alleen mensen uit zijn inner circle zeggen.’ Zijn broeders, zoals Depay zijn vrienden uit de buitencategorie noemt, hebben exclusieve toegang tot zijn psyche. Ze betekenen veel voor hem, vertelt hij in de zon van Dubai, zijn bloes geopend, een groot, blinkend kruis rustend op zijn borst.

Lees verder in VARAgids 25 vanaf bladzijde 36.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief