Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

WIDM-analyse van alle executies wijst uit: Nathan is de Mol

  •  
10-03-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Hoofd
Wat kan gesteld worden na de tests en executies van dit seizoen? Opvallend: kandidaten die Miljuschka of Buddy verdenken, gaan naar huis. Een terugblik waaruit blijkt: Nathan is de Mol. Of tóch Rob?
We nemen aflevering voor aflevering, test voor test even de executies door. Te beginnen natuurlijk bij aflevering 1, waar Anita Witzier al het veld moet ruimen.
Aflevering 1. Afvaller: Anita
Anita, zit op: Miljuschka, Tina en Rob
Leonie: Tina. Anita, Johan en Buddy
Buddy: Leonie
Tina: Johan
Johan: Anita
Jaike: Buddy, Miljuschka en Anita
Miljuschka: Nathan
Nathan: Tina
Claes: Tina
Rob: onbekend
Natuurlijk ga je bij de eerste test nog spreiden. Het is onmogelijk en onverstandig om gelijk volle bak op één persoon in te zetten. De meeste kandidaten spreiden dan ook tussen minstens 3 of 4 potentiële Mollen die ze verdenken na de eerste drie opdrachten van het seizoen. Als we dan kijken naar afvaller Anita Witzier, valt op dat zij dus spreidt tussen Miljuschka, Tina en Rob. Twee van de drie zitten nu nog steeds in het spel en kúnnen de Mol zijn. Tóch heeft zij de test het slechtst gemaakt en moest ze vertrekken. Haar test (met dus enkele antwoorden op Miljuschka en Rob) is dus slechter dan de testen van alle latere afvallers: Tina (noemt alleen Johan), Claes (noemt Tina), Jaike en Johan (noemt Anita). Kunnen we hiermee gelijk concluderen dat zowel Miljuschka als Rob de Mol niet (kunnen)zij n? Nogal kort door de bocht. Maar laten we eens kijken naar de aflevering hierna.

1
Aflevering 2. Afvaller: Tina
Miljuschka: Tina, Leonie en Nathan
Buddy: Tina en Nathan
Johan: Leonie, Miljuschka en Tina
Jaike: Miljuschka en Tina
Claes: Johan en Leonie
Nathan: Tina
Tina: onbekend
Leonie: onbekend
Rob: onbekend
Helaas krijgen we bij de tweede test niet te zien wie Tina verdenkt. We krijgen dus niet heel veel informatie. Wat wel opvalt: Nathan zat zowel bij test 1 als test 2 op Tina, maar kreeg wél een groen scherm. Miljuschka zit op Tina, Leonie en Nathan en mocht ook door. Op naar aflevering 3.
2
Aflevering 3. Afvaller: Jaike
Jaike: Buddy en Johan
Leonie: Buddy
Nathan: Miljuschka
Miljusckha: onbekend
Johan: Miljuschka, Leonie en Buddy
Rob: Buddy
Claes: Buddy
Buddy: Leonie
In deze aflevering gaat Jaike dus naar huis. Ze heeft de test ingevuld op Buddy en Johan. Goed, Johan is niet de Mol, maar Buddy zit nog in het spel. Buddy zelf zit vanaf deze week al op Leonie en blijft dat eigenlijk totdat Leonie eruit vliegt. Nathan vult deze aflevering de test in op Miljuschka, aangezien zijn verdachte – Tina – de vorige aflevering naar huis is gegaan. Het feit dat Jaike op Buddy zit en dat ze naar huis gaat, geeft eigenlijk al aan dat Buddy de Mol niet kan zijn. Immers, mocht hij wel de Mol zijn, had ze in ieder geval een paar vragen goed gehad en daardoor meer vragen goed beantwoord dan anderen. Kunnen we Buddy dan definitief doorstrepen als Mol? Wederom: kort door de bocht, maar laten we verder kijken.
3
Aflevering 4. Geen afvaller
Claes: Buddy en Leonie
Rob: Buddy, Johan en Leonie
Nathan: Miljuschka, Leonie, Buddy
Johan: Leonie
Buddy: Leonie
Leonie: Buddy, Miljuschka en Johan
Miljuschka: Nathan
Bij deze test wordt duidelijk dat Buddy en Leonie de hoofdverdachten zijn van veel kandidaten. Opvallend is ook de tekst van Miljuschka, die eigenlijk als enige op Nathan de test invult: ‘Ik denk nog steeds dat Nathan de Mol is’. Toch stapt ze daar later weer vanaf.
Aflevering 5. Afvaller: Johan
Johan: Miljuschka
Buddy: Leonie
Leonie: Miljuschka en Buddy
Miljuschka: Leonie
Claes: Buddy
Nathan: Leonie, Buddy, Johan en Miljuschka
Rob: Buddy
Bij aflevering 5 nemen we afscheid van Johan. Hij zat op Miljuschka. Is er vrij zeker van dat zij de Mol is, maar vliegt er toch uit. Dit is dus de tweede keer dat iemand eruit vliegt die Miljuschka verdenkt, terwijl iemand anders vol op een kandidaat is gegaan die er later uit zal gaan – Buddy vult de test in op Leonie, die dus, zo weten we nu, niet de Mol is. Hieruit blijkt: een op Miljuschka ingevulde test bevat meer fouten dan een op Leonie ingevulde test. Kunnen we nu concluderen dat Miljuschka de Mol niet kán zijn? Eigenlijk wel. Maar er volgt meer.
5
Aflevering 6. Afvaller: Claes
Claes: Buddy
Rob: Miljuschka, Leonie en Buddy
Nathan: Buddy en Leonie
Miljuschka: Leonie en Rob
Buddy: Leonie
Leonie: Miljuschka
Claes gaat bij deze test vol voor Buddy. Het is overduidelijk voor hem. Maar hij moet het spel toch verlaten na deze test. En dat terwijl Miljuschka en Buddy hun testen invullen op Leonie. Kunnen we nu dan Buddy uitsluiten – nadat voor de tweede keer een kandidaat naar huis gaat die hem verdenkt – als Mol? Ja, eigenlijk wel. Temeer omdat Buddy en Leonie in deze aflevering niet of nauwelijks samen in een team de opdrachten hebben gespeeld.
Wat verder opvalt: Rob en Nathan zijn nog steeds zwevend. Ze gaan niet vol op een kandidaat, maar spreiden. De enige manier om al spreidend ver te komen in dit spel, is wanneer de rest van de kandidaten de Mol nog niet in het vizier heeft. Immers, door te spreiden raak je altijd wel wat goede antwoorden aan – over de plek waar de Mol in het spel was, bijvoorbeeld. De kandidaten die niet spreiden en niet op de goede Mol zitten, gaan er op deze manier eerder uit – ze hebben simpelweg meer fout. De spreiders hebben simpelweg, per ongeluk, meer vragen goed.
Wat verder opvalt, deel 2: geen enkele kandidaat noemt in deze fase van het spel Rob of Nathan.
6
Aflevering 7. Geen afvaller
Miljuschka: Leonie en Rob
Rob: Leonie en Buddy
Leonie: Miljuschka en Rob
Nathan (groen scherm): Buddy, Leonie en Miljuschka
Buddy (groen scherm): Leonie
De tweede aflevering zonder afvaller, dus minder informatie voor ons om erachter te komen welk spoor doodloopt. Wél krijgen Nathan en Buddy een groen scherm te zien. Oftewel: hun testen zijn beter dan een test van Leonie, Rob of Miljuschka.
Miljuschka en Leonie zitten hier deels op Rob, maar een van de twee had naar huis gemoeten. Of Rob zelf natuurlijk. Twee scenario’s: of Rob zou naar huis gaan, of Miljuschka dan wel Leonie zou naar huis gaan, terwijl ze (in tegenstelling tot Buddy en Nathan) hun test deels op Rob hebben ingevuld. Kunnen we Rob ook al bijna doorstrepen als Mol? Nee, dat is te vroeg.
Aflevering 8. Afvaller: Leonie
Leonie: 'Twee man' (waarschijnlijk Mil en Rob)
Miljuschka: Leonie
Buddy: Leonie
Nathan: Leonie
Rob: Leonie
En dan gaat hoofdverdachte Leonie naar huis. Dit houdt dus in dat de test van Leonie (ze spreidt tussen 2, waarschijnlijk Miljuschka en Rob) slechter is dan een test alleen op Leonie. Als Miljuschka óf Rob de Mol zou zijn, zou Leonie zeker meer goede antwoorden in de test hebben dan in ieder geval een van de drie kandidaten die de test op Leonie hebben ingevuld. Miljuschka konden we eerder al doorstrepen en nu pakken we het potlood erbij om Rob ook vast door te strepen – bij aflevering 1 zat Anita Witzier ook al op Rob en bij aflevering 7 zaten Miljuschka en Leonie al op Rob, namelijk. Goed, áls Leonie daadwerkelijk de test op Rob heeft ingevuld natuurlijk. Immers, daar zat ze in aflevering 7 op – toen er niemand uitging. Het is niet ondenkbaar dat Leonie Buddy heeft ingevuld trouwens, aangezien zij in aflevering 5 op Buddy en Miljuschka zat.
8
Aflevering 9. Geen afvaller
Buddy: Rob
Nathan: Rob
Miljuschka: Rob
Rob: Buddy
Na aflevering 9 is ineens iedereen richting Rob als Mol getrokken. Er moest kleur worden bekend, want Leonie is naar huis. Iedereen trekt naar Rob en Rob trekt logischerwijs – hij zat eerder in het spel al regelmatig op Buddy – naar Buddy. Tuurlijk, de kandidaten moeten nu ineens in drie opdrachten gaan bepalen wie dan wél de Mol is. En nog steeds blijft Nathan buiten schot. De beredenering van de kandidaten is ook wel logisch: zowel Miljuschka als Buddy zaten eerder al eens op Rob en zitten er nog in. Dus: weer terug naar Rob. Nathan, die stemt gewoon met het volk mee.  
Afgaand op de conclusies die getrokken kunnen worden uit alle testen – vooral die van de afvallers – kunnen we Miljuschka en Buddy nagenoeg zeker uitsluiten als Mol. Immers, kandidaten die de test op een van deze twee hebben ingevuld, moesten naar huis. En ook Rob werd bij de laatste testen – en de eerste test van Anita Witzier – verdacht waarna er een exit volgde.
De meest logische verklaring voor het executieverloop is dat Nathan de Mol is. Hij werd geen een keer genoemd (en nu nog steeds niet) en tot de laatste executie voor de finale, die waarin Leonie naar huis ging, zat iedereen op de verkeerde Mol. Daaruit blijkt: de Mol was dan nog niet ontdekt. En alleen Nathan was toen nog niet in beeld bij de finalisten. Nog steeds niet trouwens. Nathan, een fantastische Mol. Of is het dan tóch Rob?
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief