Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Westworld S04E01: blijft buitengewoon interessant

  •  
26-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Westworld S04
Sciencefictiondrama staat nog steeds in het teken van pregnant thema – robots versus mensen – en alle sleutelpersonages passeren de revue in sterke openingsaflevering.
Foto credits: Warner media
Het is fijn dat de makers van Westworld elk seizoen weer hun eigen tempo en ritme kiezen. Het sciencefictiondrama moet het hebben van uitgesponnen verhaallijnen en filosofische bespiegelingen. Dat kost tijd. Zodoende gebeurt er in de eerste aflevering van het vierde seizoen vrij weinig.
Het is zeven jaar na de perikelen in het vorige seizoen en scenaristen Lisa Joy (tevens showrunner) en William Brumell laten zien hoe het de sleutelpersonages vergaat. Christina (het personage van Evan Rachel Wood heette eerst Dolores) werkt als een soort verhalenverzinner voor een gamebedrijf. Ze schrijft met behulp van een algoritme verhaallijnen voor bijrollen in videogames. 
Westworld S04
Hoewel al snel blijkt dat Christina met haar werk aan de knoppen draait van échte mensenlevens, of zijn het de ‘levens’ van robotten? Dat is dan ook markant aan Westworld : de definitie van de mensheid wordt steeds verder opgerekt, terwijl we – de kijker – sowieso al voortdurend sympathiseerden met de robotten. Zo duimen we ook voor Maeve (Thandiwe Newton): zij woont in het heden in de wildernis, ver van de mensheid, maar wordt toch ontdekt door een huurling die het op haar heeft gemunt. De vechtlustige robot – die we weer in actie zien met een Katanazwaard – ontdekt al snel dat William (Ed Harris) hier achter zit.
Westworld S04
Maar William is niet meer de William van voorheen, zagen we vorig seizoen al: hij is óók een robot. Maar of dat uitmaakt? Het lijkt er namelijk op dat hij er – op de voor hem kenmerkende roekeloze wijze – nog steeds op uit is de robotten uit te schakelen. Ook ziet hij in Caleb (Aaron Paul) een gevaar. Gelukkig snelt Maeve Caleb – die nog steeds als bouwvakker werkzaam is maar intussen een gezinnetje heeft – te hulp wanneer er ineens een vreemdeling in zijn tuin staat. En dan is er nog een verhaallijn met Bernard (Jeffrey Bernard Lowe), die in zich een unieke code zou dragen. En een verrassing aan het einde van de aflevering.
Westworld S04
Kortom, het kan alle kanten op. Hoewel de kernvraag die in Westworld centraal staat hetzelfde is gebleven: verdienen robotten dezelfde rechten als mensen? Dat Christina nu verhalen vertelt – een eigenschap die op aarde echt alleen toegeschreven is aan de mens – is hiervoor exemplarisch. Als je als niet-mens de mensen ervan kan overtuigen dat je een mens bent: ben je dan een mens? Westworld blijft in dat opzicht interessante – en ook vaak esoterische – materie.
Westworld S04, vanaf 27 juni bij HBO Max
 
Westworld S04, vanaf 27 juni 2022 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief