Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet S01E01: internet als grote beerput

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet
Documentairemaker Brian Knappenberger toont in zes afleveringen hoe de anonimiteit die het wereldwijde web zijn gebruikers verschaft desastreus kan zijn.
In Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet blijkt andermaal dat het internet een grote beerput is en dat de anonimiteit die het wereldwijde web zijn gebruikers verschaft desastreus kan zijn. Documentairemaker Brian Knappenberger, die eerder al opviel met The Trials of Gabriel Fernandez (2020), toont in een zestal afleveringen een vijftal onderwerpen: van een vrouw die een spreekbuis wordt voor een nazi-organisatie tot gewiekste hackers. Leugens die op het internet worden verkondigd leiden regelmatig tot dodelijke incidenten. Zoals in de eerste aflevering, getiteld Death by Swat , die draait om de dan 25-jarige Tyler Bariss die van het melden van valse bommeldingen zijn beroep heeft gemaakt.
Bariss, een notoire nietsnut, wordt in 2017 door een tiener verzocht of hij de jongen van wie hij een potje Call of Duty heeft verloren een hak wil zetten door een arrestatieteam naar zijn adres te sturen. Echter: het adres dat Bariss krijgt blijkt van een volstrekte vreemde: de 28-jarige Andrew Finch. Finch ziet op een nacht ineens een fel licht voor zijn huis en een helikopter in de lucht. Kortom, een vreemde gewaarwording. Als hij eenmaal de deur opendoet dan bekoopt hij dat met de dood: een politieagent uit Wichita, de woonplaats van Finch, denkt dat hij een pistool ziet in de handen van de nietsvermoedende Amerikaan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet
Opvallend aan deze zaak is dat de tiener die de melding deed bij Bariss is veroordeeld, evenals Bariss zelf, die momenteel een gevangenisstraf uitzit van 20 jaar. Maar de agent loopt vrij rond. Dat riep destijds al vragen op: hoe zit dat als je zomaar een arrestatieteam op iemand af kan sturen? Moet je dan achteloos gaan schieten? Bovendien blijkt opnieuw dat de wijze waarop overheden omgaan met het internet achterloopt. Knappenberger onderschrijft dat in zijn reeks, waarin hij ook aan de hand van sfeervolle reconstructies de gevolgen hiervan toont. Waarmee Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet leidt tot een akelige herinnering: we zien telkens maar het topje van de ijsberg die internet heet – in de diepe wateren eromheen gebeuren dingen die je eigenlijk niet wilt weten. 
Web of Make Believe: Death, Lies & the Internet S01, vanaf 15 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief