Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Wat vinden André van Duin en Claudia de Breij de beste grap aller tijden?

26-02-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3195 keer bekeken
  •  
De beste grap

De VARAgids gaat de komende weken op zoek naar de beste grap ooit, met wekelijks een nieuwe kanshebber en André van Duin die als eenmansjury uiteindelijk de winnaar kiest. Start: Claudia de Breij over Life of Brian.

Kent u die mop van die twee cabaretiers op de achterbank van de auto? Nou, die is dus echt gebeurd. In het nieuwe seizoen van Bij Van Duin op de achterbank, dat zaterdag begint, is Claudia de Breij te gast. De cabaretier krijgt van André van Duin een lift naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en spreekt al rijdende met hem over het vak dat ze delen. ‘Onderweg passeren diverse fragmenten de revue,’ verklapt het persbericht, ‘van Monty Python, The golden girls en Tineke Schouten tot LuckyTV.’

En dan: ‘Ze praten over o.a. de beste grap ooit gemaakt.’ Kijk, dat is interessant. Wat zouden André van Duin en Claudia de Breij nu de beste grap aller tijden vinden? Wat ís eigenlijk de beste grap aller tijden? Hoe kom je daarachter? En wat maakt hem zo goed? Op de burelen van de VARAgids raakten wij zo enthousiast over die vragen dat we een besluit namen: we gaan op zoek naar De Beste Grap Aller Tijden. Elke week benaderen we een erkende grappenmaker of -kenner (een cabaretier, een stand-up comedian, een cabaretrecensent, noem maar op) en vragen hem of haar naar diens favoriete grap. Die mag tekstueel zijn, visueel, uit het buitenland komen of niet – als hij maar is vastgelegd en we hem gemakkelijk kunnen terugzien of -horen. Zodra we genoeg nominaties hebben verzameld, gaan we naar André van Duin. En die kiest een winnaar. Leuk toch?

De eerste om een grap te nomineren is Claudia de Breij. Tenslotte is dit hele idee met haar begonnen, op die achterbank. Wanneer we haar bellen, is ze onderweg naar een optreden in Middelburg. Dat gesprek over de beste grap ooit kwam inderdaad van haarzelf, bevestigt ze. ‘Voor Bij Van Duin op de achterbank mag je fragmenten aanleveren van dingen die je leuk vindt. Die kijk je in de auto terug met André van Duin. Eén bepaald fragment wilde ik per se laten zien. Heb je dat weleens, dat je een liedje hoort waarvan je denkt: dat mag op mijn begrafenis? Dat heb ik met die ene grap. Uit Life of Brian.’

Heb je dat weleens, dat je een liedje hoort waarvan je denkt: dat mag op mijn begrafenis? Dat heb ik met die ene grap. Uit Life of Brian.’
Claudia de Breij

Life of Brian (1979) is de gerucht- makende film van het baanbrekende, Britse comedygezelschap Monty Python. De film werd een hit, maar hing lang aan een zijden draadje. Twee dagen voordat de filmploeg naar Tunesië̈ zou afreizen, besloot de verantwoordelijke bij investeerder EMI om toch maar eens dat scenario te lezen. Geschrokken trok hij de stekker eruit. Monty Python-lid Eric Idle vloog in allerijl naar Californië̈, waar hij ex-Beatle George Harrison ertoe wist te bewegen om het essentiële miljoen aan Britse ponden (omgerekend naar nu: ca. tien miljoen euro) te verstrek- ken voor een doorstart. Harrison moest er een productiemaatschappij voor oprichten, Hand- Made Film, en een hypotheek nemen op zijn landgoed en een kantoorpand.

Wat was er dan zo riskant aan Life of Brian? Het is een film over georganiseerde religie, waarin behoorlijk wat kritische grappen worden gemaakt. Hoofdpersonage is Brian Cohen, een man die in de tijd van het Romeinse Rijk in Bethlehem wordt geboren, één stal verder dan Jezus. Abusievelijk en zeer tegen zijn zin wordt hij door zijn omgeving als de Verlosser gezien.  ‘De schrijvers van Monty Python wilden duidelijk maken hoe dat soort religieuze gekte en adoratie werkt en hoe hersenloos het is,’ legt De Breij uit. Ze noemt Life of Brian haar favoriete Monty Python-film. ‘Ik zag hem voor de eerste keer toen ik een jaar of elf, twaalf was. Geen idee of ik alles begreep, maar ik vond hem ontzettend grappig.’ Dan komt De Breij op de scène met de grap die volgens haar de beste ooit is.

Lees verder in VARAgids 9 vanaf bladzijde 22

Meer over:

varagids
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief