Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

WandaVision S01E01-02: betoverende zwart-wit televisie

  •  
16-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
WandaVision
Elizabeth Olsen als Wanda en Paul Bettany als Vision geven een geweldige kick-off van een nieuw Marvel-tijdperk.
Met WandaVision brengt het Marvel Cinematic Universe (MCU) de eerste spin-off van de welbefaamde superheldenfilms naar Disney+. Geen grote filmsets met veel CGI (wel een groot budget) en eindeloze vechtscènes zoals je gewend bent van een MCU-film. Nee, in de serie lijken Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) en Vision (Paul Bettany) een perfect huiselijk leventje te hebben in een buitenwijk genaamd ‘Westview’. Maar al snel wordt duidelijk dat niet alles is wat het lijkt.
De serie vindt plaats na Avengers: Endgame , terwijl Vision al eerder doodging in Avengers: Infinity War. Voor de kijkers die een opfrisser nodig hebben met betrekking tot wat er ook alweer in hun verhaallijnen is gebeurd, heeft Disney+ ook de serie Legends uitgebracht waarin in ongeveer 6 minuten de geschiedenis van de twee superhelden wordt samengevat.
WandaVision
De eerste twee afleveringen zijn een ode aan succesvolle sitcoms uit de jaren 50 en 60. Zo zijn er directe verwijzingen naar The Dick Van Dyke Show, I Love Lucy, I Dream of Jeannie en natuurlijk Bewitched. Geheel in stijl zijn de twee afleveringen in zwart-wit en opgenomen met een live publiek. Het is duidelijk dat makers Jac Schaeffer en Matt Shakman precies weten wat ze willen met de serie en hoe ze daar willen komen. De cinematografie, de grapjes, het script, het sublieme acteerwerk (vooral van Olsen), de geheel in de stijl van de jaren 50 en 60 special effects, en de immense aandacht voor detail, maken de afleveringen een genot om naar te kijken en rondom perfect. En er zijn natuurlijk tal van 'easter eggs' te ontdekken voor de MCU-fans.
WandaVision
Ook in deze sitcom-realiteit kan Wanda, oftewel de Scarlet Witch, met een knip van de vingers de realiteit manipuleren. Hierdoor kan je je afvragen of Wanda na alle trauma die zij heeft moeten doorstaan (alleen en samen met Vision) een nieuwe realiteit heeft gemaakt in een minidimensie en koos om de warme deken van sitcoms als uitvlucht te gebruiken. Maar, een stem uit de radio (vermoedelijk van Randall Park’s Jimmy Woo uit Ant-Man and the Wasp ) die herhaaldelijk vraagt ‘wie doet je dit aan Wanda?’ en iemand (zou het iemand van S.W.O.R.D kunnen zijn?) die de sitcom WandaVision op een scherm in de gaten houdt, suggereren iets meer sinisters. Ook de bijrollen van Teyonah Parris (die zich introduceert als Geraldine) en Kathryn Hahn (Agnes) zijn intrigerend.
WandaVision
De serie lijkt geleidelijk alle klassieke sitcoms vanaf de jaren 50 af te gaan en verandert dan aan het einde van de tweede aflevering ook in een kleurrijk geheel dat doet denken aan The Brady Bunch. De heerlijke balans tussen luchtige sitcom-vibes, het dieper onderliggende mysterie waarom de twee geliefden in deze sitcom-wereld zijn en de betoverende chemie tussen Olsen en Bettany geven een verlangen naar meer.

WandaVision S01, eerste twee afleveringen vanaf 15 januari 2021 te zien op Disney+ en dan wekelijks een nieuwe aflevering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief