Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Tremors: spannend, niet al te serieus en symphatiek

  •  
26-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tremors
Superieure B-film over onderaardse monsters, waarin een belachelijk uitgangspunt slim, enthousiast en lollig wordt uitgewerkt.
Tremors gaat over de twee sympathieke onderhoudsmonteurs Val (Kevin Bacon) en Earl (Fred Ward), die op een goede dag besluiten hun saaie levens in het suffe Amerikaanse woestijnstadje Perfection te ontvluchten. Net voordat ze vertrekken, komen ze erachter dat er vreemde dingen gebeuren in Perfection: mensen verdwijnen er ineens van de aardbodem, of beter gezegd ín de aardbodem. Val en Earl gaan, samen met de knappe seismologe Finn (Rhonda LeBeck), tegen wil en dank de strijd aan met de onderaardse monsters die dit leed veroorzaken.
Tremors had de zoveelste stupide low-budget monsterfilm kunnen worden, maar groeide uit tot een cult-klassieker en leidde vorig jaar bijna tot een gloednieuwe tv-serie bij Amazon, wederom met Kevin Bacon in de hoofdrol. Bijna, want hoewel de pilot-aflevering heel goed werd ontvangen door testpubliek, besloot Amazon de serie niet te maken. We moeten het doen met Tremors (en de inferieure sequels en een eerdere tv-serie, allemaal zonder Kevin Bacon) en dat is geen straf, want deze oude film werkt nog steeds heel goed. De chemie tussen Bacon en Ward is aanstekelijk, het camerawerk en de woestijnlandschappen zijn prachtig en de special effects zijn, zeker voor het relatief kleine budget, indrukwekkend.
Tremors is een film die zichzelf niet te serieus neemt, spannend en af en toe gruwelijk is en vooral ontzettend sympathiek en lief - de gemeenschapszin van de bevolking en de opbloeiende romance tussen Val en Finn zijn hartverwarmend zonder mierzoet te zijn. Een B-film van de A categorie, waarvan de trailer veel meer gedateerd is dan de film zelf, dus bekijk liever dit fragment voor een proeve van de sfeer en de look van de film:
Het is goed te begrijpen waarom de oorspronkelijke titel Land Shark was; dit is Jaws in de woestijn. Er is ook een directe Spielberg-connectie, want het kleine meisje op de pogostick in Tremors is Ariana Richards, de actrice die een paar jaar later wereldberoemd werd als het kleindochtertje van Richard Attenborough in Jurassic Park.
Om te zien wat we allemaal gaan missen nu Amazon de tv-serie heeft begraven, zie de onderstaande trailer van de pilot-aflevering, waarin Earl tijdens zijn midlifecrisis terugkeert naar Perfection:
Tremors is nu te streamen op Netflix, YouTube, Google Play en iTunes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief