Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Vikings: Valhalla S01E01: ijzersterke openingsaflevering

  •  
24-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
Vikings: Valhalla
Spin-off van populair historisch drama, geschreven door scenarist van Die Hard, oogt veelbelovend.
Netflix-abonnees moesten in het verleden steevast even wachten op nieuwe seizoenen van Vikings omdat het historische drama eigendom is van zender History en vaak eerst elders te zien was. De spin-off van de televisieserie, Vikings: Valhalla , is echter geproduceerd door Netflix, en dus direct te zien. Een positieve ontwikkeling. Dat geldt ook voor de pilotaflevering, die zich laat omschrijven als veelbelovend en trefzeker.
Vikings: Valhalla speelt zich af in de 11 e eeuw, zo’n 100 jaar na de perikelen in Vikings. De Vikingen ondernemen tussen 999 en 1003 verschillende plundertochten, waardoor koning Ethelred II (John Bosco Hogan) op een gegeven moment besluit om ‘alle Vikingen uit te roeien’ die in Engeland wonen, ook de vrouwen en kinderen. Die historische gebeurtenis kreeg als predicaat ‘Slachtpartij op Sint-Brixius-dag’ en leidt logischerwijs bij de Denen (of de Vikingen) tot wraakzuchtige gevoelens. Die komen in de eerste aflevering dan ook in Kattegat samen, waar snode plannen worden gesmeed. Hoewel de rol van religie een obstakel vormt.
Vikings: Valhalla
Sommige Vikingen hebben zich laten kerstenen, terwijl de meerderheid heidens is. Het is in die zin Odin versus Christus, terwijl alle Vikingen juist een eenheid moeten vormen tegen de Engelsen. Dat is een interessante invalshoek.
Vikings: Valhalla
De plot focust zich vervolgens op een aantal belangwekkende personages. Groenlander Leif Erikkson (Sam Corlett) is een ervaren schipper en een onvervalste rouwdouwer die plannen heeft om de wereld te ontginnen; koning Knoet (Bradley Freegard) heeft de moeilijke taak om de Vikingen te verenigen; Olaf Haraldsson (Jóhannes Haukur Jóhanneson uit Game of Thrones ) is een Scandinavische krijgsheer die vanwege zijn christelijke overtuiging niet met de andere Vikingen wil strijden; Jarl Haakon (Caroline Henderson) is een vrouwelijke hertog die haar mannetje staat.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Vikings: Valhalla
Showrunner Jeb Stuart, bekend van zijn scenario’s voor The Fugitive (1993) en Die Hard (1988), creëert wat dat betreft in de openingsaflevering talloze aanknopingspunten voor intrigerende verhaalwendingen. Het is een beproeving om een spin-off te maken van een ontzaglijk populaire televisiereeks, maar het lijkt erop alsof Stuart deze gave in de smiezen heeft.
Vikings: Valhalla S01, vanaf 25 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief