Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Vikings S05E11: saaie achterkamertjespolitiek

  •  
15-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Vikings S05B
Historische show is langzaam maar zeker getransformeerd tot kleurloos melodrama.
In de openingsscène van het tweede gedeelte van het vijfde seizoen van Vikings zien we hoe Ivar the Boneless (Alex Hogh Andersen) Kattegat fier binnenrijdt met zijn troepen. Waarop hij zichzelf uitroept tot de nieuwe koning. Het lag in de lijn der verwachting dat de gevreesde machtswellusteling zou prevaleren. Vervolgens zien we hem tijdens een bacchanaal in benevelde staat, terwijl hij pist op z’n troon.
Ivar is op zoek naar Lagertha (Katheryn Winnick) en haar discipelen, die hem zijn ontvlucht. En in Engeland bestijgt koning Alfred (Ferdia Walsh-Peelo) na de dood van zijn vader de troon. Hij krijgt het meteen aan de stok met de kerk: de nieuwbakken heerser wil graag dat ‘kennis’ met alle Saksen wordt gedeeld; de kerk wil de burgers traditiegetrouw dom houden.
Vikings S05B
Floki (Gustav Skarsgard) bevindt zich nog steeds in de kolonie van ‘steen, zwavel en dood’, waar het leven niet zo voortvarend gaat als hij voor ogen had – en dus opperen andere inwoners om de beste man dan maar te executeren.
Vikings S05B
Lagertha prevelt intussen dat ze weigert dat ‘dit het einde van m’n verhaal wordt’. Daarmee bedoelt ze dat ze de geschiedenisboeken ingaat als verslagen krijger. Maar bisschop en parttime krijger Heahmund (Jonathan Rhys Meyers) heeft het plan opgevat om met Lagertha te verkassen naar Engeland. Daar zullen ze in opdracht van het koningshuis nieuwe noordelijke indringers – Vikings worden ze nimmer genoemd; wel Denen – moeten verslaan.
Vikings S05B
Hoewel de eerste aflevering er een van expositie is - de lijnen uitzetten voor wat gaat komen – valt op dat Vikings langzaam maar zeker is getransformeerd tot een Shakespeariaans melodrama. Er is getouwtrek, plechtstatig overleg en er zijn boze blikken over en weer. Het is tamelijke saaie achterkamertjespolitiek. Er wordt gesmacht naar de grote gevechten, die zich wellicht verderop in het seizoen nog zullen aandienen. Vikings moest het namelijk nooit hebben van tact, maar juist van bruutheid. Boven alles lijkt het tweede deel van het vijfde seizoen een herhaling van zetten en oogt de serie uitgeblust. Dat er een zesde seizoen in aantocht is, is daarom verbazingwekkend.
Vikings S05B, vanaf 15 juni 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief