Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Vigil S01E01-02: sleept je mee naar de diepte van de zee


  •  
11-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
Vigil
Suranne Jones, Martin Compston en Rose Leslie in claustrofobische thriller van makers Line of Duty.
Foto credits: KRO-NCRV
Vigil is de perfecte BBC-zondagavondserie. Het heeft een moord, puik politiewerk, ijzersterke dialogen, spanning, actie, complottheorieën, een vermoedelijke klokkenluider en Suranne Jones als inspecteur. En dat allemaal – voor het grootste gedeelte – gesitueerd op een nucleaire onderzeeboot!
Wanneer onderofficier Burke (Martin Compston; Line of Duty , The Nest ) dood wordt gevonden in zijn hut – gedacht wordt aan een heroïneoverdosis – wordt de Britse politie ingeschakeld om onderzoek te doen.
Vigil
Inspecteur Amy Silva (Suranne Jones; Doctor Foster, Gentleman Jack ) moet drie dagen aan boord van de HMS Vigil om uit te zoeken wat er zich heeft afgespeeld. ‘Hoe ben je in gesloten ruimtes?’, wordt haar nog gevraagd voordat ze per helikopter naar de onderzeeër gebracht wordt. Natuurlijk heeft Silva iets traumatisch meegemaakt. Iets dat met water en gesloten ruimtes te maken heeft. Wat dat is komt in flashbacks naar boven. Haar eigen angsten houden haar niet tegen om de zaak tot op de (zee)bodem uit te zoeken. Terwijl zij het onderzoek doet onder zee, doet collega Kirsten Longacre (Leslie Jones; Game of Thrones , The Good Fight ) dit aan land.
Vigil
De twee kunnen enkel eenzijdig communiceren: de boot moet verborgen blijven en dat betekent zo min mogelijk zendingen naar buiten sturen. Longacre stuit op een complottheorie die steeds geloofwaardiger wordt met de bewijsstukken die ze vindt. En wanneer ze zelfs in haar huis aangevallen wordt, is er geen ontkomen meer aan: hier is meer aan de hand dan een heroïneoverdosis op een onderzeeër. Niets is wat het lijkt en zelfs wanneer Silva de moordenaar denkt te hebben gevonden, ontdekt ze dat daar ook iets niet aan klopt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Vigil
Vigil is een waanzinnig spannend, complex verhaal waarin de Britse marine en de veiligheidsdiensten elkaar tegenkomen. De serie is gemaakt door de makers van Line of Duty en Bodyguard en dat is op alle fronten voelbaar. De spanning zit er vanaf de eerste scène in en het plot verdikt snel, maar in een fijn tempo. De dialogen zijn scherp en de personages zijn driedimensionaal en interessant.
Vigil S01, vanaf 11 december 2021 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief